Főleg Amerika várja a magasan képzett orosz szakembereket, elsősorban a villamosmérnököket és az informatikusokat. Az Alcatel cégnél egy év alatt 100-120 ezer dollárt kereshetnek (az oroszországi 5-6 ezer dollárral szemben). Az ukrán leszerelési kutatóközpont még azt is tudni véli, hogy a saját atombomba-gyártási technológiával nem rendelkező országokban -- Iránban, Irakban, Líbiában, Észak-Koreában -- orosz nukleáris-ipari szakemberek iránt is nagy a kereslet. (Állítólag a volt Szovjetunióból 30 ezer szakembert érdekeltek is az ilyen álláslehetőségek, de az orosz elhárítás cáfolja ezt a híresztelést.)
Az oroszországi kutatók száma 1987 és 1997 között 3,4 millióról 1,3 millióra fogyott. A megkérdezett kivándoroltak mintegy 70 százaléka a jobb kereset miatt emigrál, 35 százalék a gyerekei jövője miatt aggódik, 31 százalékuk az alkotómunka jobb lehetőségeit keresi, 19 százalékuk a jogi és szociális védettség otthoni hiányára hivatkozik. A célországok: az Egyesült Államok, Kanada, Izrael, Ausztrália, Nagy-Britannia, Német-, Franciaország. Az izraeli tudományos kutatási kapacitásnak jelenleg mintegy 40 százalékát teszik ki az orosz emigránsok.
Az orosz értelmiség egy része azonban nem ment ennyire messzire, otthon keresett magának új -- jobban fizető -- érvényesülési területeket. Mintegy tíz éve indult meg ez a "belső elvándorlás" a szolgáltatóipar különböző területeire: a marketing- és reklámüzletágba, az ingatlanforgalmazásba, tanácsadói munkakörökbe, továbbképző intézményekbe. Ennek köszönhető az orosz szolgáltatóágazatok hihetetlen felfejlődése. Ma az orosz 52 százaléka innen származik (míg az erőforrások exportjából csak 10 százaléka). A belső elvándorlás egy másik változata: külföldi munkavállalás -- otthon. Moszkvában, Szentpéterváron, Voronyezsben, Novoszibirszkben működő külföldi cégek évek óta foglalkoztatnak orosz programozókat. Főleg a kezdő nyugatiak, akiknek túl drágák a honi programozók, de egészen nagy vállalatok is, mint a Sun Microsystems. A Kommerszant szentpétervári lap szerint a McKinsey cég az ottani programozási piac értékét 1999-ben 40 millió dollárra becsülte, és további évi 50 százalékos növekedését feltételezi. Az orosz munkaerő külföldi megbecsülése Oroszországra is kezd visszahatni, növeli az orosz felsőfokú oktatás presztízsét még magában Oroszországban is, amitől az érdekeltek új állami beruházásokat remélnek.