Nemzetközi gazdaság

Párizs, Brüsszel büntetné az orosz energiát, Macron beszél Putyinnal

A francia külügyminiszter szerint szankciók célpontjává válhat az Északi Áramlat 2 földgázvezeték, az EU kereskedelmi biztosa is azt mondja, hogy az energiaszektort is érintheti, ha Moszkva ellen büntetőintézkedéseket kell bevezetni. A németek kivételeket kértek.

A tervek szerint telefonon tárgyal ma Emmanuel Macron francia elnök az orosz politikát irányító Vlagyimir Putyinnal, és várhatóan közvetíti, milyen szankciókra számíthat Moszkva, ha lerohanná a szomszéd Ukrajnát. A mai nyilatkozatok alapján biztosnak látszik, hogy kilátásba helyezi, az intézkedések érinthetik az orosz földgázt Nyugat-Európába szállító, és amúgy is jogi zátonyokra futott Északi Áramlat 2 vezetéket. Milyen egyéb hatásokkal járhatnának az energiaszektorra, az egyelőre nem világos.

Az EU soros elnökségét ellátó Franciaország álláspontja egy napon belül aligha változik meg gyökeresen, márpedig Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter az RTL rádiónak ma reggel azt mondta, hogy a szankciók érintenék a működési engedélyre váró Északi Áramlat 2-t

A szövetségesek úgy döntöttek, meggyőző szankciókat készítenek elő, hogy Oroszországot szembesítse a felelősségével, és a kockázatokkal, amelyeket vállal. Ez például az Északi Áramlat vezeték blokkolását is jelenti

– mondta a miniszter. Ez azt is jelenti, hogy különösen az energiát tekintve, enyhítő és elővigyázatossági intézkedéseket kell tennünk, hogy a szankciók hatását Európára mérsékeljék – tette hozzá.

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Valdis Dombrovskis, az kereskedelmi biztosa ezzel egyidőben az olasz Il Sole 24 Ore üzleti napilapnak nyilatkozott, megerősítve, hogy az előkészített szankciók érintik az energiaszektort. 

A tagországok hajlandóak tolerálni a jövedelmekre gyakorolt negatív hatást, mert veszélyben a béke Európában

– mondta.

Putyin térfelén pattog a labda

Vlagyimir Putyinon múlik, hogy az egyeztetést vagy összecsapást választja-e

–  nyilatkozta a francia és az orosz elnök között péntekre tervezett telefonos egyeztetéssel kapcsolatban Jean-Yves Le Drian a francia RTL Radiónak adott interjúban. A francia külügyminiszter elmondta: több közép-kelet-európai ország vezetőjével szemben Macron álláspontja az, hogy a 2015-ben elindított minszki békefolyamat megmenthető, lehetőség van a hosszú távú tűzszünetre a Donyec-medencében. Le Drian emlékeztetett: az Egyesült Államok két napja írásban reagált az orosz fél Ukrajnával kapcsolatos követeléseire. Az amerikaiak egyeztették álláspontjukat európai szövetségeseikkel, és készek erről tárgyalásokat folytatni Moszkvával.

Az oroszok nyitva hagynák a diplomáciai megoldást

Annak ellenére, hogy Washington nyilvánvalóvá tette, hogy az orosz követelések elfogadhatatlanok, Moszkva nem zárja ki a párbeszéd folytatásának lehetőségét.

Németországról azonban a napokban kiderült, hogy kivételeket szeretne a szankciókban az energiaszektort illetően arra az esetre, ha a szankciók gátolnák az orosz bankokat az amerikai dollárban végzett tranzakciók elszámolásában – idézte fel saját keddi jelentését a Bloomberg. A hírügynökség olyan dokumentumokat idézett, amelyek szerint a német kormány aggódik Európa energiaellátása miatt.

A Politico ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy az Angela Merkel tavaly távozott kancellár idejében támogatott Északi Áramlat 2 ügyét a németek legutóbbi nyilatkozataik szerint elengedték. Annalena Baerbock, a nem Moszkva-barát Zöldek delegálta német külügyminiszter csütörtökön már a Bundestagnak is elmondta, hogy a gázvezeték a lehetséges szankciók körébe esik, és a múlt héten Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár  is nyitottnak mutatkozott megvitatni ezt az opciót – írta a Politico.

Emmanuel Macron háború Ukrajnában Ukrajna Jean-Yves Le Drian Oroszország normandiai négyek Franciaország Donyec-medence
Kapcsolódó cikkek