A szingapúri jegyban hét év után először szigorította kedden a monetáris kondíciókat, miután a globális ellátási láncok felszakadozása, a kínálat szűkülése és az élénk gazdasági kereslet együtt túl magasra növelte az inflációs nyomást a régióban. A monetáris politikát árfolyam-szabályozáson – a szingapúri dollár értékének emelése vagy csökkentése a fő kereskedelmi partnerek valutáival szemben – keresztül irányító Szingapúri Monetáris Hatóság (MAS) közölte, hogy kismértékben feljebb húzza az árfolyamsávot. A névleges effektív árfolyamként vagy S$NEER néven ismert sáv szélessége és a középponti szint változatlan marad.

Fotó: AFP

A MAS, amely jellemzően évente kétszer, egyszer áprilisban, majd októberben tart politikai felülvizsgálatot, legutóbb 2015 januárjában lepte meg a piacot egy cikluson kívüli lépéssel, amikor a globális olajárak összeomlása után közbelépett és enyhített politikáján. A központi bank váratlan lépése minden politikai döntéshozót meglepett Ázsia-szerte. A városállam alapú gazdasága nagyon érzékenyen reagál az árszínvonal-emelkedésre. Selena Ling, az OCBC Bank részlegvezetője szerint a keddi bejelentés csak enyhe szigorítás volt, és áprilisban további intézkedésekre számít.

„Ha ma agresszívebb szigorítást jelentettek volna be, az visszavetette volna az áprilisi várakozásokat” – mondta.

A szingapúri intézkedésekre egy nappal azután került sor, hogy nyilvánosságra kerültek a decemberi adatok a maginflációról, ami nyolc év óta a leggyorsabb ütemben emelkedett. A döntés hatására 1,3425-re erősödött a szingapúri dollár az amerikai dollárral szemben, ami 2021 októbere óta a legmagasabb érték.

A MAS előrejelzése szerint az idei maginfláció 2-3 százalék lesz az októberi 1-2 helyett. Az fogyasztói árindex pedig 2,5-3,5 százalékra nő a korábbi 1,5-2,5 százalékról. Szingapúr február 18-án teszi közzé éves költségvetési tervét, egyúttal a kormány várhatóan bejelenti a forgalmi adók emelését is.