Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait megszegve folytatja nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak végrehajtását, egyebek között igyekszik növelni hasadóanyag-gyártási kapacitását – állapították meg ENSZ-szakértők egy új jelentésükben, amelyről az AP amerikai hírügynökség számolt be vasárnap.

A szakértői csoport szerint Észak-Korea felgyorsította rakétakísérleteinek sorozatát, amelynek ékes bizonyítékai a rövid- és feltehetőleg közepes hatótávolságú rakéták januári tesztjei is. A rakétáknál a ballisztikus- és a manőverező technológiát, valamint a szilárd és a folyékony üzemanyagot egyaránt kipróbálták.

Fotó: Rodong Sinmun / EyePress / AFP

Az újonnan tesztelt technológia része volt feltehetőleg a hiperszonikus sebességű rakéta és az úgynevezett manőverezhető visszatérő jármű.

Észak-Koreának sikerült fejlesztenie az eszközök gyors bevethetőségének, mozgathatóságának képességét (a tengerről is indíthatók), és a rakétaerők nagyobb rugalmasságát.

E programjaihoz továbbra is külföldön próbál beszerezni anyagot, alkatrészeket és technológiát, részben kalóz módszerekkel, részben más országokkal - például Iránnal – közös tudományos kutatásai keretében. Ezekhez az anyagi forrásokat is kalóz módon, kibertámadásokkal próbálja megszerezni – olvasható a jelentés összefoglalójában.

A kibertámadások útján szerzett pénz – különösen a kriptovaluták egyébként is jelentős részét teszi ki annak a bevételnek, amelyet Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kormánya külföldről szerez meg.

Az AP emlékeztetett arra, hogy Phenjan a legutóbbi, múlt vasárnapi kísérlettel megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, 2018-ban általa önként vállalt moratóriumot, noha Kim Dzsong Un álláspontja szerint ez már nem kötelezi, mert 2019-ben megszakadtak vele a tárgyalások, és az Egyesült Államok továbbra sem hagy fel a szerinte ellenséges politikájával vele szemben.