Az októbertől induló 2023-as amerikai költségvetés tervezetében 773 milliárd dollár dollárt állítottak be védelmi kiadásokra, ez nominálisan 4,2 százalékkal haladja meg a folyó évit, reálértéken azonban az utóbbi évtizedek legmagasabb inflációja miatt csak másfél százalékos pluszt jelent. Ez az Oroszország ukrajnai inváziója és a szükségessé vált megerősítése miatt nem tűnik túlzottan magas összegnek. A védelmi kiadások terén a Bloomberg elemzése szerint a legnagyobb nyertes címét az Air Force, azaz a légierő érdemli ki, amely 194 milliárd dollárért rendelhet fegyverzetet és szolgáltatásokat, kereken nyolc százalékkal többért, mint a bázisidőszakban.

Fotó: YORICK JANSENS / AFP

Frank Kendall, a légierőért felelős miniszter megerősítette, hogy a hosszú távú terveikhez tartják magukat és összesen 1763 darab vadászgépet vásárolnak. Ebből azonban 2023-ban „csak” 61 új Lockheed Martin F-35-ös-re tartanak igényt, szemben a korábban tervezett 91-gyel, amit a tárcavezető belső átcsoportosítással és a típushoz rendelt szoftverfrissítés nem megfelelő eredményével magyarázott. Ez a megrendelés 11 milliárd dolláros üzletet jelent a Lockheednek.

A 61 gépből a légierőnek 33 jut, emellett 13 darab a haditengerészet és 15 darab a tengerészgyalogság kötelékéhez tartozhat majd. A Lockheed helyett a Boeing örülhet, mivel az előbbi kontójára előre hozzák a 2024-re betervezett F-15EX vásárlásokat, ebből tizenkettővel több állhat emiatt hadrendbe. A tőzsdén a Boeing árfolyama ennek megfelelően 1,8 százalékkal erősödött, míg a megrendelések szűkítésére a Lockheed Martin kurzusa 2,2 százalékos eséssel reagált a New York-i nyitás előtti kereskedésben. Örülhet a Northrop Grumman is, amely új típusú B-21 bombázóinak fejlesztési keretét az idei 2 milliárdról ötmilliárd dollárra hizlalják.

Northrop Grumman B-21 Raiderotó: U.S. Pacific Air Forces

Vízen és víz alatt is sorakoznak a dollármilliárdok: a haditengerészet legfontosabb fejlesztési programjára, a General Dynamics és a Huntington Ingalls által épített Columbia-osztályú tengeralattjáróra jövőre 6,3 milliárd dollárt szánnak, szemben az idei ötmilliárd körül összeggel. A haditengerészet 28 milliárd dollárt kért kilenc új hajó építésére, köztük két Aegis-osztályú DDG-51 Flight III rombolót a General Dynamicstól szereznek be 5,6 milliárd dollárért és egy új Constellation-osztályú fregattot pedig 1,3 milliárd dollárért.