Ahogy folytatódnak a harcok, a Kreml egyre szigorúbban korlátozza külföldi internetes platformokhoz való hozzáférést. A Meta tulajdonában lévő Facebook-ot például március 4-én blokkolták, míg a Twitter-hez való hozzáférést csak korlátozták. A magánhálózatokon (VPN-eken) keresztül azonban a felhasználók hozzáférhetnek bizonyos blokkolt vagy korlátozott webhelyekhez és tartalmakhoz, hiszen a magánhálózat elrejti a felhasználók személyazonosságát és tartózkodási helyét.

Fotó: Shutterstock

Apple App Store és a Google Play Store 10 legjobb VPN-alkalmazását közel 6 millióan töltötték le Oroszországban az invázió kezdete (február 24.) és március 8. között, ami 1500 százalékos növekedést jelent az előző 13 napos időszak telepítéseihez képest a SensorTower adatai szerint.

Az orosz internetet évek óta cenzúrázzák, bár az olyan nagy amerikai platformok, mint a Facebook, a Twitter és a Google eddig szabadon elérhetőek voltak – azzal a feltétellel, hogy a Kreml blokkolhatja a nem tetsző tartalmakat –, ellentétben Kínával, ahol teljesen le vannak tiltva.

Vlagyimir Putyin elnök azonban saját internet létrehozásán munkálkodott az elmúlt években. 2019-ben elfogadták a „szuverén internetről” szóló törvényt, amely felhatalmazást adott a hatóságoknak RuNet (az internet orosz szegmense) létrehozására. Oroszország akkor arra hivatkozott, hogy ezzel szeretnék fokozni a kibertámadások és a dezinformáció elleni védelmet.

Fotó: Shutterstock

A Facebook blokkolása után a VPN-ek iránti kereslet több mint tízszeresére nőtt a Top10VPN szerint.

Mivel több vállalat is elkezdte korlátozni a termékeikhez való hozzáférést Oroszországban, a VPN-alkalmazások elterjedése megnövekedett a piacon, amivel az orosz felhasználók megpróbálják megkerülni a megszorításokat. A telepítések száma valószínűleg továbbra is növekszik, ameddig még elérhetőek az olyan piacterek, mint az Apple Store és a Google Play

– mondta a SensorTower szóvivője a CNBC-nek.

A Surfshark VPN-cég közölte, hogy heti eladásai 3500 százalékkal nőttek Oroszországban február 24-e óta, a legjelentősebb kiugrásokat március 5-től rögzítették, miután blokkolták a Facebookot.

Az ilyen gyors felfutás mutatja, hogy az orosz lakosság aktívan keresi, hogyan tudná elkerülni a kormányzati megfigyelést és cenzúrát

– mondta a vállalat szóvivője.

A Twitter is elindította webhelyének egy korlátozásmentes verzióját a Toron, egy olyan szoftveren, amely lehetővé teszi az anonim internetes jelenlétet.