Miután az orosz fegyveres erők lebombázták az ukrán–lengyel határ közelében, attól mindössze 20 kilométernyire lévő ukrán támaszpontot, az orosz támadástól való félelem a környező államokba is beszivárgott.

A közeljövőben Oroszország közvetlen katonai támadására számítunk a szlovák határnál fekvő Ungvár repülőtere ellen is

– mondta a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď. Hozzátette, hogy a szlovákiai katonák a háború kitörése óta fokozott készültségben vannak. 

NATO-csapatokkal erősít Szlovákia

Egy katonai konfliktus Európában már nem csupán elméleti lehetőség, hanem valóság, és ehhez kell igazítanunk a saját biztonságunkat is 

– erről a szlovák államfő beszélt, aki szerint Moszkva a szomszédos országokra orosz befolyási övezetként tekint.

A Kreml tavaly decemberi hivatalos követelései között szerepelt az is, hogy az egykori kommunista országok, amelyek beléptek a NATO-ba, mondjanak le arról a jogukról, hogy Oroszország beleegyezése nélkül segítséget fogadhassanak el a szövetségeseiktől

– emlékeztetett Zuzana Čaputová, aki felelős és szükséges megoldásnak tartja Szlovákia védekezőképességének megerősítését az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) országai által garantált kollektív biztonság révén. A szlovák parlament kedden ugyanis jóváhagyta a ún. megerősített előretolt jelenlétét az ország területén. A döntés értelmében 

legfeljebb 2100 NATO-katona fog állomásozni Szlovákiában. 

A NATO megerősített előretolt jelenléte válaszlépés az Oroszország által indított, ki nem provokált, tömeges katonai invázióra Ukrajna ellen a szlovák nemzeti tanács állásfoglalása szerint. A 134 jelen lévő képviselőből 96 a javaslat mellett, 15 ellene szavazott. 22 képviselő tartózkodott, egy nem szavazott.

A NATO-országok védelmi miniszterei szerdán Brüsszelben tárgyalnak arról, hogy hosszú távon hogyan erősítsék meg a szövetség keleti szárnyát.

A NATO főtitkára korábban hangsúlyozta: a szövetségnek biztosítania kell, hogy a háború ne terjedjen Ukrajnán túlra. Rövid távon a NATO keleti szárnyára vezényelt csapatok elrettentő erőként hathatnak, de hosszú távú stratégiára is szükség van az orosz fenyegetéssel szemben. Ennek érdekében akár újabb állandó hadtesteket vezényelhetnének a keleti NATO-országokba, növelhetik a repülőgépek és a hajók számát a Fekete-tenger térségében, de akár az oda telepített légvédelmi és rakétaelhárító rendszerek számát is emelhetik.  

Minderről a NATO júniusi, madridi csúcstalálkozóján dönthetnek.