Olaszország fontolóra veszi a Lukoil tulajdonában lévő ISAB finomító ideiglenes államosítását, arra az esetre, ha szankciókat vezetnek be az orosz olajra 

– mondta két kormányzati forrás a Reutersnek.

Giancarlo Giorgetti ipari miniszter azt tervezi, hogy az ISAB államosítását mint lehetőséget felveti az olasz kabinet csütörtöki ülésén – mondta az egyik forrás. Giorgetti hivatala szerint azonban az ISAB finomító államosítása jelenleg nincs napirenden.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Mivel Európa nagymértékben függ az orosz olaj- és gázimporttól, a kontinens továbbra is megosztott a betiltás kérdésében. Ukrajna, Lengyelország és Litvánia erősen az orosz olaj- és gázimport betiltása mellett kardoskodik, míg Németország és Magyarország ellenzi az azonnali embargót.

Az ISAB, amely Olaszország legnagyobb kapacitású olajfinomítója, korábban alapanyagának 30–40 százalékát Oroszországból vásárolta, a többit más nemzetközi piacokról szerezte be.

Oroszország ukrajnai inváziójának következtében az ISAB kénytelen szinte az összes nyersolajat az orosz tulajdonú Lukoiltól beszerezni, mivel a Lukoilra jelenleg nem vonatkoznak szankciók.

A szankciók miatt a Lukoilon kívül nem tudunk máshonnan nyersolajat vásárolni

– mondta Claudio Geraci, az ISAB vezérigazgató-helyettese a Reutersnek.

A mintegy 1000 dolgozót foglalkoztató finomító, amely a teljes olaszországi finomítói kapacitás mintegy 22 százalékát adja, Szicília szigetén található, és bezárása a térség munkahelyeit és növekedését érintené.

Fiorenzo Amato, a helyi CGIL szakszervezet tisztségviselője szerint jelenleg nincs fennakadás, de elismerte, hogy az üzem bajba kerülhet, ha az orosz olajimport leáll.