Újabb metánrobbanások történtek a Lengyelország déli részén fekvő Sziléziában, a Jastrzębiei Széntársaság (Jastrzębska Spółka Węglowa, JSW) pnióweki bányájában, így felfüggesztették a korábbi szerencsétlenség után a tárna mélyén rekedt hét ember mentését – közölte pénteken a vállalat igazgatója, melyről az MTI számolt be. A szerdán történt baleset következtében öten vesztették életüket és húsz sérültet szállítottak kórházba, közülük hatnak az állapota továbbra is kritikus. 

Fotó: ZBIGNIEW MEISSNER / MTI/EPA

Az 1000 méteres mélységben történt első robbanások után két bányász maradt a föld alatt, majd egy újabb robbanás miatt az őket kereső öt mentő is lent rekedt.

Azóta kisebb szünetekkel folytatódott a mentőakció, melynek során az újabb metánrobbanás megelőzése érdekében kiegészítő szellőzőrendszert építettek a tárnában, és fokozatosan megközelítették a szerencsétlenség feltételezett helyszínét.

Csütörtök este óta azonban hét újabb robbanás is történt a bányában és kilenc további mentő sérült meg, közülük négyen súlyosan. Emiatt felfüggesztik a mentést és az érintett területet elszigetelik

– közölte Tomasz Cudny, a bányát birtokló JSW igazgatója, aki nagyon nehéznek nevezte az erről szóló döntést. Hozzátette, a körülmények miatt a mentőakció folytatása jelenleg lehetetlen a bánya érintett térségében. A föld alatt rekedt hét emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot.