A román kormány gazdasági előrejelzési bizottsága jelentősen csökkentette az idei évre vonatkozó prognózisát, így a román bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százalékos bővülésére számít a korábban remélt 4,3 helyett.

A bukaresti kabinet alá tartozó szakmai testület már február közepén is csökkentette az előrejelzését, 4,6 százalékról 4,3-re.

A mostani prognózis figyelembe vette az orosz–ukrán háború következményeit, és összhangban van a nemzetközi pénzintézetek által előrevetített lassulással, viszont az eddig megszületett legfrissebb jóslatok közül még mindig a román kormányé a legderűlátóbb.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén jelentősen, 4,8 százalékról 2,2-re csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását. A Világbank április elején 1,9-es GDP-bővülésre számított.

A gazdasági előrejelzési bizottság most közzétett tavaszi prognózisa szerint – amelyet az Agerpres hírügynökség ismertetett – a román folyó fizetési mérleg hiánya ebben az évben eléri a 6,9 százalékát, az év végén az várhatóan eléri a 9,7-et éves átlagban pedig 10,1-es lesz.

Az idei költségvetést 4,6 százalékos gazdasági növekedésre alapozták Romániában.