Az újabb tárgyalási forduló azután kezdődött, hogy Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke Indiába látogatott a múlt hónapban. A miniszterelnök ekkor ellátogatott Gudzsarátba is, a hazai tejipar központjába. A tárgyalássorozat idén januárban kezdődött, és eddig három fordulót tartottak. A következő fordulókra körülbelül öthetente kerül sor.

Harc az indai és brit tejipar között

Kormánytisztviselők szerint a két ország kereskedelmi egyezményről szóló megbeszélései a tejtermékek beléptetése, az italokra kivetett vámok és a vízumhoz való hozzáférés megkönnyítése köré összpontosulnak. A kereskedelmi minisztérium becslései szerint India éves tejtermelése megközelítőleg 206 millió tonna, szemben az Egyesült Királyság 15 millió tonnájával.

Front view of a drinking glass, a bottle and a jug filled with fresh organic vegan milks surrounded by oat flakes, soy beans, quinoa seeds, rice grains, spelt grains, hazelnuts, almonds and coconuts pieces. Low key DSLR photo taken with Canon EOS 6D Mark II and Canon EF 24-105 mm f/4L
Fotó: carlosgaw / Getty Images

Bár az indiai tejipar, valamint a bivalytermékekkel foglalkozó ágazat is szeretne exportálni az Egyesült Királyságba, azonban a briteknél a bankok a tehéntenyésztést támogatják, így versenyképes a piacuk – mondta el a BloombergQuint-nek az egyik tisztviselő.

A hírportál szerint a brit parlament sem támogatja az indiai tejbehozatalt. A vizsgált 2022. februári jelentés szerint az indiai tejágazat jelenleg nem exportálhat tejtermékeket az Egyesült Királyságba, szabványosítási problémák miatt.

Aggályokat vet fel az indiai tejtermelők ellenőrizetlen antibiotikum-használata és más termékminőségi problémák is – áll a jelentésben.

A skót whisky is utat törne magának

Jelenleg India 150 százalékos behozatali vámot vet ki a szeszes italokra, így az Egyesült Királyság skót whisky-ipara a vámok fokozatos csökkentését követeli, hogy jobb hozzáférésük legyen a dél-ázsiai ország piacához. 

A kereskedelmi minisztérium weboldala szerint India az elmúlt pénzügyi évben 2022 februárjáig 1266,43 milliárd rúpia értékben importált az Egyesült Királyságból szeszes italokat. A fogyasztói adatszolgáltató cégek, a Statista és a YouGuv felmérései azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás tekintetében India vezeti az országok listáját, így nagyon jövedelmező piac lenne a whiskyk számára.

Turizmus, vízum, autó- és gyógyszeripar

Megbeszélések folytak még az Egyesült Királyság bevándorlási szabályainak enyhítéséről is. Az indiai fél kérése, hogy olcsóbban és egyszerűbben kérhessenek vízumot az indiai turisták, diákok és szakemberek, hasonlóan India és az Egyesült Arab Emírségek és Ausztrália közötti kereskedelmi egyezményhez. Mindemellett nagy hangsúlyt kapott a két ország autó- és gyógyszeripara is.

General view of the financial district of London, UK, on February 25, 2020. Due to the combined effect of the coronavirus outbreak in Europe and the collapse of oil prices, the European stock market has suffered heavy losses. (Photo by Jacopo Landi/NurPhoto) (Photo by Jacopo Landi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: JACOPO LANDI / AFP

Felszökött áprilisban India kereskedelmi hiánya

Az 24,22 százalékkal 38,19 milliárd dollárra nőtt áprilisban az olyan ágazatoknak köszönhetően, mint a kőolajtermékek, az elektronikai cikkek és a vegyipar – közölte kedden a Kereskedelmi Minisztérium. Az a vizsgált hónap során 26,55 százalékkal 58,26 milliárd dollárra növekedett, a kereskedelmi deficit pedig 20,07 milliárd dollárra emelkedett, szemben az egy évvel korábbi 15,29 milliárd dollárral.