A Görög Statisztikai Hatóság keddi bejelentése szerint áprilisban 10,2 százalékra emelkedett az inflációs ráta az előző havi 8,9 százalékról. Az árnyomás jelentősen nőtt a lakhatás és a közüzemi szolgáltatások (35,2 százalék a márciusi 29,9 százalékhoz képest), valamint az élelmiszerek és alkoholmentes italok (10,9 százalék a 8,1 százalék helyett) ágazatban, míg a közlekedésben változatlan maradt (15,4 százalék).

Az ugyancsak gyorsult, de kisebb mértékben a tartós fogyasztási cikkek, háztartási gépek és szolgáltatások piacán (4,2 százalék a 3,7 százalékhoz képest); a szállodák, kávézók és éttermek esetében (3,8 százalék a 2,8 százalék helyett); valamint a különféle áruk és szolgáltatások terén (0,9 százalék a 0,1 százalékhoz képest). Havi alapon 2,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami lassult a márciusi 2,7 százalékos emelkedéshez képest - írja a Bloomberg.

A man seen walking past a closed store in the center of Athens, Greece on May 26, 2021. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nikolas Kokovlis / NurPhoto via AFP

Más európai nemzetekhez hasonlóan Görögország is fiskális intézkedésekkel próbálja enyhíteni a megélhetési költségek megszorítását, hogy segítse a háztartásokat és a vállalkozásokat.

Szeptember óta támogatást biztosítanak az áramszámlákhoz, valamint a múlt héten bejelentettek további 3,2 milliárd euró értékű extra segélyt is.