Nem hagynak ki már egy jegybanki ülést sem a közép-európai régióban, mindegyiken kamatot emelnek az elszálló inflációval birkózva. A csehek és a lengyelek múlt heti szigorítása után kedden Bukarest következett, és kamatot emelt a Román Nemzeti Bank is. A 75 bázispontos lépés az 50 bázispontos elemzői konszenzusnál nagyobb, egyes elemzők 100 bázispontos várakozásánál kisebb, és a bank nyitva tartja a lehetőséget a további emelésre.

román lej pénz bankjegy Romania - Man Holding Romanian Lei Banknotes Cash
Fotó: Kypros / Getty Images

A román jegybank irányadó kamata így most 3,75 százalék – 2020 óta összesen 225 bázispontot emeltek –, miközben a cseh, magyar és lengyel jegybankok már 5 százalék felett járnak. A román jegybank helyzete kicsit más, a fő kamatok mellett egyéb eszközökkel tartja karban a régiós társaknál kevésbé mozgékony lejt, amely ma enyhén erősödött, összhangban a régiós trenddel, amelyet az emelkedéséről tanúskodó friss adatok hajtottak.

A monetáris politikát érő kihívások ugyanakkor nagyjából ugyanazok, mint az egész régióban. Márciusban 10,15 százalékos éves inflációt mértek, ami az elemzői előrejelzések szerint egy százalékpont körüli mértékben tovább emelkedhetett áprilisban. 

A bank

döntései az inflációs várakozások középtávú lehorgonyzását, valamint a banki kamatok emelésével a megtakarítások ösztönzését célozzák annak érdekében, hogy az éves infláció tartósan helyreálljon a stacionárius 2,5 százalék ± 1 százalékpontos célnak megfelelően, olyan módon, amely hozzájárul a fenntartható eléréséhez

– írta közleményében a BNR.

A bank inflációs jelentése, amelyet csütörtökön tesznek közzé, a kilátások nagymértékű romlását mutatja, az előrejelzések jelentősen felfelé mozdulnak a globális kínálati oldali sokkok erős hatása alatt, amelyeket még súlyosbított az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók – közölte a bank.

Az éves inflációs ráta a második negyedévben várhatóan felgyorsult ütemben emelkedik, a következő négy negyedévben pedig csak fokozatosan csökken, csak 2023 második felében süllyed egy számjegyű szintre, és a teljes előrejelzési horizonton a céltartomány felett marad – tette hozzá a közlemény.