Európában kevés olyan óriásvállalat van, aminek a tevékenysége annyira sokrétű lenne, mint a Fortenováé. A közel száz vállalatból álló konszern szinte az élet minden szegmensében jelen van az építőipartól a turizmuson és bankszektoron át egészen az élelmiszeriparig és a kiskereskedelemig. A szóban forgó mamutcég összesen több mint 50 ezer munkavállalót alkalmaz, ami különösen soknak tűnik annak tudatában, hogy Magyarországon a három legnagyobb magánkézben lévő vállalatnak van összesen ennyi dolgozója. 

Fotó: Fortenova

De azt, hogy valójában mennyire is nagy vállalatról van szó leginkább mégis az tükrözi, hogy fénykorában az akkor még Agrokor néven futó társaság adta a horvát közel 15 százalékát. Éppen ezért a cég a külvilág számára egy sikersztorinak tűnt, ám a színfalak mögött mélyen gyökeredző strukturális problémák voltak, az Agrokor a növekedését ugyanis többnyire banki hitelekből finanszírozta.

A vállalatvezetés viszont általában nem a valós pénzügyi adataikat közölte a kölcsönöket folyósító pénzintézetekkel, ezért egy idő után fizetésképtelenné váltak és csődközeli helyzetbe kerültek. Éveken át tartó huzavona után végül a cég csak jelentős állami beavatkozás árán, komoly átszervezések és eladások után menekülhetett meg, ekkor történt a névváltoztatás is, és lett az Agrokorból Fortenova csoport.

Hurokká vált orosz mentőöv

A dolog szépséghibája abban rejlik, hogy az átszervezés után a legjelentősebb horvát vállalat többségi tulajdonosai annak orosz hitelezői lettek. Az Agrokor tortából a legnagyobb mértékben, 44 százalékban a Sberbank részesült, de a szintén orosz VTB Bank is 7,5 százalékot szerzett a konszernből, ezért kilehet mondani, hogy orosz kézbe került a stratégiailag kiemelkedően fontos horvát cég. Az Ukrajnában dúló konfliktus éppen ezért nehéz helyzetbe hozta a válságból alig kilábaló Fortenovát. A szankciók hatására a Sberbank ugyanis bejelentette, eladja a maga pakettjét, amit a Jellinek Dániel vezette magyar Indotek vásárolt meg. Arról egyelőre senkinek sincs információja, hogy mennyi volt a vételár, azt viszont tudni lehet, hogy a két orosz bank az Agrokor számára nyújtott összesen 1,1 milliárd eurónyi hitelét váltotta át tulajdonrészre. A Sberbankkal kötött üzletnek köszönhetően az Indotek lett ugyan a csoport legnagyobb részvényese, ám a magyar társaságnak egyelőre nem sikerült abszolút többséget szereznie a vállalatban. A hiányzó hányadot a legkézenfekvőbben az orosz VTB-banktól lehetne megszerezni, ám a szankciók miatt egyelőre ez nem opció. A fennmaradó részvényesek közül a legnagyobb az amerikai Knighthead Capital Management, ők a vállalati értékpapírok 24,9 százalékát birtokolják, őket az Erste bankcsoport és az UniCredit csoporthoz tartozó Zágrábi Bank követi összesen 12, illetve 3 százalékos tulajdonrésszel. A fennmaradt részvények pedig az Agrokor egykori beszállítóinak a tulajdonát képezik, akik tartozás fejében készpénz helyett részesedést kaptak a gigavállalatból. Bárhogy is alakuljon a Fortenova további tulajdonosi struktúrája a jövőben, annyi már biztos, hogy Jellinek Dániel jó vásárt csinált a szomszédban, az Agrokor örökség többségi tulajdonosaként ugyanis megkerülhetetlen tényezővé vált a Nyugat-Balkán üzleti világban. 

Tovább terjeszkedik az Indotek csoport Dél Európában

Az Indotek Group egy 13 közepes méretű, önálló szupermarketből álló portfóliót vásárolt meg a Reale Immobili S.p.A.-tól. A 40 ezer négyzetméteres ingatlanportfólió részét képező szupermarketek elsősorban Észak-Olaszország sűrűn lakott városaiban találhatóak. Emellett a magyar társaság egy 18 ezer négyzetméteres, 60 kiskereskedelmi egységből álló bevásárlóközpontot, a dél-Szicíliában található Le Maserrie Shopping Centert is meg vásárolta egy magánvállalkozói csoporttól.