Nem fogunk úgy tenni, mintha kapcsolatunk nem ismert volna hullámvölgyeket, de mindig tudtuk, hogyan kell újra tárgyalni egymással

– mondta Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a Çavuşoğluval tartott közös sajtótájékoztatóján Jeruzsálemben.

Lapid arra utalt, hogy az utóbbi 15 évben ellenségeskedés jellemezte Törökország és Izrael viszonyát a 2008–09-es gázai háború és a 2010-es, a Gázai övezetbe tartó török flottillára mért izraeli csapás miatt. Ezen események okán utoljára 2007-ben történt hasonló külügyminiszteri látogatás. 2013 márciusában Izrael bocsánatot kért a flottilla-rajtaütésért, és ezzel utat nyitott a helyzet normalizálódása felé.

Jelenleg a két ország közötti gazdasági együttműködés a cél, és a kapcsolatok megújítása segít megoldani a konfliktusokat a palesztinokkal is

– vélekedett Lapid szerdán a külügyminisztériumban tartott találkozón. Hozzátette, hogy a nagy múltú népek mindig tudják, hogy hogyan kell lezárni egy fejezetet és egy újat nyitni.

Az Ábrahám-egyezmények nyomán a Közel-Keleten hatalmi tengely jött létre a terrorizmus ellen a stabilitás aláásására tett kísérletekkel szemben

– hangsúlyozta Lapid.

A külügyminiszterek megállapodtak  a tárgyalások újrakezdéséről annak érdekében, hogy az izraeli légitársaságok Törökországba repülhessenek, valamint a gazdasági vegyesbizottság munkájának újraindításáról.

JERUSALEM - MAY 25: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (L) and Israeli Foreign Minister Yair Lapid (R) hold a joint press conference in West Jerusalem on May 25, 2022. Cem Ozdel / Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: CEM OZDEL / Anadolu Agency via AFP

A ynet értesülése szerint az elmúlt hónapban Törökországban arról számoltak be, hogy Jeruzsálem listát küldött Ankarába olyan Hamász-tagok nevével, akiknek a kiutasítását kérte Törökországból.

A török külügyminiszter látogatása a két ország közötti kapcsolatok javulását jelzi, miután két és fél hónappal ezelőtt Jichák Herzog izraeli államelnök is Ankarába utazott.

Çavuşoğlu a megérkezése után, kedden Rámalláhban találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével és Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszterrel. Biztosította őket, hogy Törökország nem a palesztinok iránti elkötelezettsége rovására fejleszti kapcsolatait Izraellel.

Szerdán a török külügyminiszter ellátogat a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumba, majd Joel Razvozov idegenforgalmi miniszterrel ebédel, s később magánlátogatást tesz Jeruzsálem óvárosában és a Templom-hegyen.

Çavuşoğlu izraeli jelenlét nélkül látogat el az ott található Al-Aksza mecsetbe, majd gazdasági megbeszéléseket folytat Tel-Avivban. Utolsó programpontja találkozó lesz a Tel-Avivtól délre található Bat Jamban a Törökországból származó izraeliek szövetségével.