Az és az eurózóna gazdasága az idén 2,7, jövőre pedig 2,3 százalékkal bővül majd az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott tavaszi előrejelzése szerint. Ez jelentős visszaesés a télihez képest, amikor 2022-re négy, jövőre pedig 2,8 (az eurózónában 2,7) százalékos bővülést prognosztizáltak. 

1346340424 Euro money finance recovery growth chart graph Euró Európa gazdasági előrejelzés
Fotó: alexsl / Getty Images

 Az Ukrajna elleni orosz invázió elképzelhetetlen szenvedést és pusztítást okoz, de negatív hatással van Európa gazdasági talpra állására is

 – mondta az előrejelzést ismertetve Paolo Gentiloni gazdaságért felelős biztos. 

Az az eurózónában 7,5 százalékra ugrott áprilisban, ami történelmi csúcsot jelent a monetáris unió számára. 

Az egész évet tekintve a fogyasztói árak 6,1 százalékkal emelkednek az idén (a téli jelentésben még csak 3,5 százalékos várakozás szerepelt), jövőre pedig 2,7 százalékkal, ami még mindig meghaladja a korábban jelzett 1,7 százalékot. Az EU-ban a tavalyi 2,9 százalékról az idén 6,9, jövőre 3,2 százalékos infláció várható. A háború azonban további felfelé irányuló nyomást gyakorol a nyersanyagárakra, ami újabb ellátási zavarokat és nagyobb bizonytalanságot okoz. Utóbbihoz hozzájárulnak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szigorú kínai korlátozások is – figyelmeztet a jelentés.  

French President Emmanuel Macron delivers a speech at the GE Steam Power System main production site for its nuclear turbine systems in Belfort, eastern France, on February 10, 2022, as part of a visit dedicated to energy policy and the future of the country's atomic industry, which provides around 70 percent of French electricity. - French President Emmanuel Macron is set to throw his support behind a massive nuclear power plant programme during his visit, despite concerns about the cost and complexity of building new reactors. (Photo by Jean-Francois Badias / POOL / AFP)
Fotó: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AFP

Az uniós viszont Brüsszel szerint erős alapokon állva vág neki az új válságnak. Tavaly több mint 5,2 millió új álláshely jött létre, ami majdnem 3,5 millióval több embert vitt a munkaerőpiacra. Emellett a munkanélküliek száma csaknem 1,8 millióval csökkent, és a tagállamokban a munkanélküliségi ráta 2021 végén a korábbi rekordalacsony szintek alá csökkent. A jelentés szerint a munkapiaci feltételek várhatóan tovább javulnak, a foglalkoztatottság az EU-ban 1,2 százalékkal emelkedik az idén, elsősorban a második fél évben. 

Az Ukrajnából menekülők folyamatosan lépnek majd be a munkaerőpiacra, és ennek a hatása a jövő évtől lesz igazán érezhető. 

A munkanélküliségi ráta tovább fog csökkenni, az euróövezetben az idén 7,3, 2023-ban pedig 7 százalékra, míg az EU-ban 6,7, illetve 6,5 százalékra.
A magas energiaárak hatásának enyhítését és az Ukrajnából menekülők támogatását célzó intézkedések költségei ellenére az euróövezet összesített államháztartási hiánya 2022-ben és 2023-ban tovább csökken, mivel a koronavírus-járvány idején bevezetett átmeneti támogatási intézkedéseket folyamatosan visszavonják – olvasható a dokumentumban. A 2021-es 4,7 százalékos GDP-arányos hiány az előrejelzés szerint 2022-ben 3,7 százalékra csökken az euróövezetben, és 3,6 százalékra az EU-ban, jövőre pedig mindkettő esetében 2,5 százalékra mérséklődik.

Employees work on a parcel sorting chain during a visit of Prisme, an interprofessional book distribution platform of the Geodis group in the Paris suburb of Ris-Orangis, on May 10, 2022. - The new platform, which opened in April 2022, features a sorting chain on an area of 10,000 square meters and has a capacity of 10,000 parcels per hour to sort, consolidate and distribute 7 million parcels of books annually intended for nearly 3,000 sales points in France, Belgium and Luxembourg. The platform is distributing some 67,000 tons of books per year, some 140 million books, a third of all the books for the French market. (Photo by Emmanuel DUNAND / AFP)
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP


Az összesített GDP-arányos adósságráta 2021-ben körülbelül 90 (az euróövezetben 97) százalékra csökkent a 2020-as, történelmi csúcsnak számító közel 92 (az euróövezetben majdnem 100) százalékról, és a tendencia az előrejelzés szerint folytatódni fog: az EU-ban 2022-ben körülbelül 87, 2023-ban pedig 85 százalékra, az eurózónában pedig 95, illetve 93 százalékra, ami még mindig meghaladja a járvány előtti szintet.
Mivel azonban nagy fokú kockázatokat hordoz a háború alakulása, különösen annak hatása az energiapiacokra, az alapprognózist modellalapú forgatókönyv-elemzés kíséri, amely szimulálja a magasabb energiahordozó-árak és az Oroszországból érkező gázszállítások teljes leállításának hatását. Ez utóbbi, súlyosabb forgatókönyv szerint a növekedési rátája 2022-ben és 2023-ban mintegy 2,5, illetve 1 százalékponttal maradna el az előrejelzés alapszintjétől, míg az infláció 2022-ben 3 százalékponttal, 2023-ban pedig több mint 1 százalékponttal emelkedne efelett.
További nyomást okozna a nyersanyagok, különösen az élelmiszerek árának további emelkedése. A vártnál nagyobb második körös hatások egy importált inflációs sokk hatására súlyosbíthatják a stagflációs erőket, és kockázati tényező marad változatlanul a koronavírus is – emlékeztetnek a jelentésben. Azt pedig egyelőre fel sem lehet mérni, milyen következményekkel jár az EU és Oroszország gazdasági szétválasztása, amihez a háború vezethet.
 

Magyarországon is lassul a növekedés


Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idén 3,6, jövőre 2,6 százalékkal bővül, az infláció 2022-ben kilenc, 2023-ban 4,1 százalék lesz. A munkanélküliségi ráta a 2021-es 4,1 százalékról az idén 3,8 százalékra csökken, jövőre viszont ismét 4 százalékra ugrik. A deficit az idén eléri a GDP 6 százalékát, jövőre 4,9 százalékra csökken. A folyó fizetési mérleg hiánya az idén a GDP 5,5, jövőre 3,5 százaléka lehet. VG