A Péterfillérek alapjában lévő összeg a világ római katolikus egyházmegyéinek évente egyszer felvett gyűjtéseiből, egyéni hozzájárulásokból és örökségekből, illetve hagyatékokból tevődik össze. A Magyar Katolikus Egyház idén várhatóan július 3-én, a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe utáni első vasárnapon tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban, ahogy tette ezt tavaly is.

A Vatikán az idei gyűjtésre készülve közzétette az alap 2021-es évi költségvetését.

Eszerint a hozzájárulásokból 46,9 millió euró gyűlt össze az alapban

írta meg a Reuters. Ez nagyjából 2,8 millió eurós növekedés az előző évhez képest, viszont azt hozzá kell tenni, hogy az azt megelőző években a befolyó összegek csökkenése volt jellemző. 

A vatikáni gazdasági miniszter, Antonio Guerrero atya szerint a 2020-2021-es összegek lehettek volna magasabbak is, de a járvány miatt sok templomot be kellett zárni ebben az időszakban.

Pope Francis General Weekly Audience
Fotó: NurPhoto via AFP

A 2015-ben tapasztalható csökkenő bevételek azzal állnak összefüggésben, hogy 2014-ben kirobbant egy korrupciós botrány az egyház körül. Ebben az évben a Vatikán zavaros körülmények között vásárolt meg 350 millió euróért egy londoni ingatlant. Sok katolikus ez után az eset után felfüggesztette az adományküldést a katolikus egyháznak.

A Vatikán a hívek megrendült bizalma miatt először 2020-ban adott közre részletes összesítést az egyház pénzügyeiről. Guerrero szerint erre azért van szükség, mivel a híveknek joguk van tudni, hogy a Vatikán miként gazdálkodik az erőforrásaival. A lépés egyértelműen az egyházba vetett bizalom javítását szolgálta.

A friss jelentés szerint az alapból 65,3 millió euró kifizetést folyósítottak az elmúlt évben.

Ez 18,4 millió euróval több, mint a Péterfillérek alapjának bevétele, a különbözetet a Vatikán egyéb bevételeiből fedezték.

Ebből az összegből nagyjából 55,5 millió eurót használtak fel az egyház működtetésének fedezésére. Ebben benne van a Vatikán fenntartása, az egyes országokban lévő nagykövetségeinek a működtetése, a kommunikációs struktúra fenntartása és a helyi egyházak támogatása.

További majdnem 10 millió eurót 157 közvetlen segítségnyújtási projektre költöttek el az alapból. Ebben szegények, gyermekek és idősek megsegítésére folyósított összegek szerepelnek, illetve természeti katasztrófák és háborúk áldozatainak és családjaiknak nyújtott támogatások. A legtöbb ilyen segélyt Afrikába és Ázsiába küldték.

A Péterfillérek alapjában szereplő összegek átláthatóságával kapcsolatos változásoknak Ferenc pápa 2020 decemberi rendelete ágyazott meg a Vatikánban.