Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy az idén Horvátországban töltik a szabadságukat. Délnyugati szomszédunknál ugyanis jelentősen emelkedtek a turisztikai szolgáltatások árai az elmúlt évekhez képest – derül ki a Večernji list horvát lap számításaiból. Egy olyan négyágyas apartman napi bérleti díja, mely a koronavírus-járvány előtt 650 kunába, azaz 35 ezer forintba került, most általában 11 ezer forinttal kerül többe, de az sem kizárt, hogy a nagy kereslet miatt augusztusban még magasabb összeget kérnek érte. 

Hasonló a helyzet a hotelekben is, ahol szinte kivétel nélkül 30 százalék feletti az áremelkedés a pandémiát megelőző évekhez képest. De nemcsak a szállások, hanem a strandok és a vendéglátóhelyek szolgáltatásai is drágultak. A horvát lap górcső alá vette ezeket is. Felmérésük szerint egy négytagú család egy átlagos tengerparti étteremben nagyjából 600 kunából (32,4 ezer forint) tud tisztességesen megvacsorázni, ami szintén 30 százalékkal több, mint amihez hozzászokhattunk. 

Placa,-,Dubrovnik,,Croatia
Fotó: Shutterstock

Ami a strandokat illeti, napágyat és napernyőt már szinte sehol sem lehet napi 150 kuna (8000 forint) alatt bérelni, de újdonság az is, hogy az idén egyre több strandon kérnek már pénzt az öltözőfülkék használatáért is. Az 9,4 százalékos volt áprilisban Horvátországban, a ma megjelenő májusi adatot viszont már 10,6 közelébe várják a szakértők. 

Az áremelkedéseket az infláción túl az is gerjeszti, hogy a vendéglátósok mihamarabb be akarják pótolni a világjárvány miatt kiesett bevételeiket. A horvát tengerpartról egyébként az idén is általánosságban elmondható, hogy északon Rovinj, délen Dubrovnik térségében a legdrágább, a legkedvezőbb árakkal pedig a Senj és Zadar között húzódó sávban lehet találkozni. 

Az országban egyedül az egyébként is borsos autópályadíjak nem változtak, a fizetőkapuknál továbbra is a 2017-ben meghatározott árat kérik el az autósoktól. Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a forint az elmúlt időszakban nemcsak az euróhoz, hanem a horvát kunához képest is sokat gyengült. Tavaly júniusban középárfolyamon még 47 forintért vásárolhattunk meg egy kunát, most viszont már 53-ért, azaz közel 12 százalékkal többet kell fizetnünk érte. 

Az árrobbanás ellenére a horvát tengerpart népszerűsége nemhogy nem csökken, épp ellenkezőleg. Már az előszezonban 10 százalékkal több vendég üdült Dalmáciában, mint a rekordévnek számító 2019 azonos időszakában, ezért a horvátok nagyon optimisták. Ez részben annak is köszönhető, hogy az orosz–ukrán konfliktus miatt azok a turisták is inkább az Adriát választják, akik eredetileg a Fekete-tengernél nyaraltak volna.

A legtöbb turista hagyományosan Németországból érkezik az Adriára, de sok a szlovén, az osztrák és a brit vendég is. Ami a magyar látogatókat illeti, az előző években – a lezárásokkal sújtott 2020-at leszámítva – átlagosan félmillió honfitársunk nyaralt Dalmáciában, és az előzetes felmérések szerint a magas árak ellenére az idén is Horvátország lesz a magyar turisták legkedveltebb külföldi úti célja.