Európában már csak egyetlen szőrmeipari központ maradt, miután a koronavírus-járvány hatására Dániában lemészárolták a nyérceket, ez pedig a görögországi Kasztoriá, ám az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók számukra is megadhatják a kegyelemdöfést – olvasható a Reuters összeállításában.

A vendor presents a collection of fur outfits during the international fashion fair Chapeau & Mosfur 2017 in Moscow on August 17, 2017. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)
Fotó: Mladen Antonov / AFP

A térségben évszázadok óta működő szektor problémáit nem csupán a szankciók okozzák, hanem a szőrmét mint alapanyagot hanyagoló divatházak lépései és a termék népszerűségének visszaesése is. A Gucci 2017-ben elsők között szakított a korábban a luxus egyik jelképének tartott prémektől, ám azóta a divatházat tulajdonló Kering összes márkája szőrmementessé vált.

Kasztoriá is csupán annak köszönhette az iparág eddigi túlélését, hogy már a kilencvenes évektől az orosz vásárlók és a turisták felé fordult, 

ám az Oroszország elleni szankciók a térségbe látogató orosz turisták részére sem engedélyezik az értékesítést, hiszen a szőrmét – annyira azért nem meglepő módon – luxusterméknek tartják.

Görögország azonban mindeddig állami támogatások segítségével életben tartotta a körülbelül 4 ezer embert foglalkoztató, többségében családi vállalkozást, ám szeptemberben véget ér az alkalmazottak 80 százalékának leépítésére időt intézkedés. 

Az iparág hanyatlását jelzi, hogy a valaha a 10 vezető exportcikk közé tartozó szőrmék forgalma már a háború kitörése előtt is csökkent, még Oroszország felé is. 

2017-ben a görögök még 55 millió euróért adtak el szőrmét az oroszoknak, ám ez tavaly 14 millióra esett. 

A nyérceket tenyésztő farmok száma 2018-ban 131 volt, ám ez 2020-ra 92-re csökkent. Az Oroszország elleni szankciók pedig végleg kivégezhetik a haldokló iparágat, bármennyire is fájdalmas ez az 50 ezres lakosú régió számára.