A Green Finance & Development Center tanulmánya szerint az első fél évben visszaesett a kínai Egy övezet, egy út program finanszírozása és beruházásai, Oroszországban, Srí Lankán és Egyiptomban konkrétan nullára – számolt be a Bloomberg.

Fotó: EyePress via AFP


A Fudan Egyetemhez tartozó központ adatai szerint a finanszírozás és a beruházások 28,4 milliárd dollárt tettek ki az első hat hónapban, szemben az egy évvel korábbi 29,4 milliárd dollárral. (Egy dollár 389 forint.) A koronavírus előtti utolsó teljes év, 2019 első hat hónapjához képest 40 százalék a visszaesés.

Az eddigi idei összegből mintegy 11,8 milliárd dollár ment el beruházásokra, 16,5 milliárd dollár pedig részben kínai hitelekből finanszírozott építési szerződésekre. Szaúd-Arábia volt a kínai befektetések fő kedvezményezettje, szénprojektek viszont nem kaptak pénzt az első fél évben – derül ki a tanulmányból.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy a 2013-ban Hszi Csin-ping elnök által útjára indított Egy övezet, egy út programot a kezdetektől rengeteg bírálat érte, az elmúlt években az Egyesült Államok folyamatosan azzal vádolta Pekinget, hogy „adósságdiplomáciával” fokozza a fejlődő országok függőségét. Peking mindig visszautasította ezeket a vádakat. Az Egyesült Államok és a legfejlettebb ipari országok (G7) saját kezdeményezéssel is előálltak a kínai projekt ellensúlyozására, amelynek keretében öt éven belül hatszázmilliárd dollárt terveznek összegyűjteni a fejlődő államok infrastruktúrájának fejlesztésére.