A kubai főváros, Havanna augusztusban részleges áramszünetet rendel el, lemondta a karnevált és más intézkedéseket is hoz, mivel az ország energiaválsága súlyosbodik - jelentette az állami média szombaton.

A főváros, ahol a 11,2 milliós lakosság egyötöde él, és amely a kubai gazdasági tevékenység központja, eddig még megmenekült a napi négy vagy több órás áramkimaradásoktól, amelyeket a sziget többi része hónapok óta elszenved.

Az áramkimaradások idén nyáron néhány kisebb helyi tüntetést is kiváltottak, és egy évvel ezelőtt júliusban egy napra  zavargásokhoz vezettek az egész országban .

Most az áramkimaradások ütemezése azt jelenti, hogy Havanna mind hat településén háromnaponta, a napközbeni csúcsidőszakban lekapcsolják az áramot - írja a Tribuna de la Habana című helyi  napilap.

Fotó: YAMIL LAGE

Az áramkimaradás az egyre mélyülő gazdasági válság jele, amely nem is most, hanem az újabb amerikai szankciókkal kezdődött 2019-ben, és a turizmust földbe állító járvány, majd Oroszország ukrajnai inváziója miatt tovább súlyosbodott.

Az ország gazdasága 2020-ban 10,9 százalékkal csökkent, tavaly pedig mindössze 1,3 százalékkal korrigált.

A kubaiak több mint két éve kénytelenek elviselni az élelmiszer- és gyógyszerhiányt, a hosszú sorokat, a magas árakat és a közlekedési gondokat. Az áramszünetek csak tovább fokozták a frusztrációt, ami október óta több mint 150 000 kubai elvándorlásához vezetett az Egyesült Államokba, és máshová.