Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nagyon optimista volt a szerdai, Isztambuli tárgyalásokat megelőzően, a többi fél, köztük a törökök azonban a tanácskozás után nem közöltek részleteket.  

Az orosz-ukrán háború következtében több mint 20 millió tonna ukrán gabona vár a silókban arra, hogy a Fekete-tengeri kikötők valamelyikéből - leginkább Odesszából - elinduljon. Több tucat hajó ragadt a kikötőkben, amelyeket az orosz flotta blokád alá vont.  

A törökországi tárgyalásokon az ukránok mellett az oroszok, a törökök, valamint az ENSZ képviselői vették részt. A tanácskozás zárt ajtók mellett zajlott le. A megbeszélés előtt Kuleba az El Pais című spanyol lapnak nyilatkozva közölte: 

Két lépésre vagyunk attól, hogy megállapodjunk Oroszországgal. A tárgyalások végső fázisában vagyunk, most minden az oroszokon múlik. 

Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője szerint Moszkva mindent elkövet, hogy előrehaladás történjen és minél hamarabb megoldódjon a gabonakérdés. A törökök által közölt fotón azonban az egymással szemben ülő ukrán és orosz delegációról nem éppen a megegyezési szándék tükörződött - kőmerev arccal ültek egymással szemben. 

Processing and transporting grain in Odesa Region
Gabonasiló Odessza mellett - Fotó: Nina Liashonok/AFP

A helyzetet nehezíti, hogy az oroszok a tárgyalások alatt is bombáztak ukrán városokat, többek között a donyecki régióban, Ukrajna keleti részén. A támadók öszsesen 28 települést foglaltak el Mikolajiv város környékén, amely közel helyezkedik el a Fekete-tengerhez.  

Kuleba az isztambuli tanácskozást megelőzően megerősítette, hogy a háborúban nem változott Ukrajna álláspontja, továbbra sincsenek béketárgyalások Kijev és Moszkva között. 

A külügyminiszter továbbra is kizártnak tartotta, hogy bármiféle területi engedményt tennének. 

A kijevi vezetés és a nyugati hatalmak Oroszországot teszik felelőssé azért, hogy globális élelmezési válság körvonalazódik, hogy világszerte gyors ütemben emelkednek az élelmiszerárak. Moszkva viszont Kijevet hibáztatja, mondván a gabonaexport azért nem tud megindulni, mert az ukránok aknazárat húztak Fekete-tengeri kikötőik elé, hogy megakadályozzák az oroszok tenger felőli behatolását.  

A Reutersnek diplomáciai források kiszivárogtatták, hogy 

a tervek szerint ukrán hadihajók vezetnék át az aknazáron a gabonaszállítókat. 

Moszkva állítólag feltételekkel bár, de hajlandónak mutatkozott belemenni ebbe. A török vállalták, hogy az ENSZ-szel karöltve ellenőrzik a hajókat, mivel az oroszok attól tartanak, hogy azokon fegyvereket csempésznek. A hírek szerint Moszkva törekszik arra is, hogy megkönnyítse külföldi kereskedelmi szállítóhajók eljutását a térségbe.  

Ugyanakkora az orosz RIA hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva közölte, hogy 

Oroszország továbbra is a nyugati hatalmak szankcióit tartja az – az orosz gabonaexport - legfőbb akadályának. A szankciók kiterjednek a hajók biztosítására, a logisztikára, a bankokra, valamint más logisztikai szolgáltatásokra is. A február 24-én indított invázió óta alig van olyan külföldi kereskedelemi szállítmányozási vállalat, amelyik bevállalná a kockázatot, hogy háborús övezetbe küldjön hajókat. 

Frissítés

Oroszország és Ukrajna a jövő héten újabb tárgyalásokat folytat Törökországban a blokkolt gabonaexport körüli vitájuk megoldásáról - közölte szerdán a török védelmi miniszter.

"Megállapodás született arról, hogy az orosz és az ukrán delegáció a jövő héten ismét találkozik Törökországban" - mondta Hulusi Akar egy nyilatkozatban, miután március óta először tárgyaltak egymással Isztambulban az orosz és az ukrán delegáció.

Akar elmondta, hogy a két ország védelmi delegációja megállapodott a kikötőkben végzett "közös ellenőrzésekről", valamint arról, hogy miként lehet "biztosítani a Fekete-tengeren átvezető szállítási útvonalak biztonságát".

D. Gy.