Leállította a két éve elkezdett építkezést az Evergrande. Az óriási adósságokkal küszködő kínai építési vállalat a Guangzhou FC stadionjának munkálatait fújta le Kantonban, amelynek egyébként épp a cég a többségi tulajdonosa – írja a BBC

Az üzlet felmondásából 818 millió dollár folyik majd be a cég számláira, amelyet azonnal az adósságok rendezésére fordítanak. Persze ez az összeg csak csepp a tengerben, hiszen az Evergrande összesen 300 milliárd dollárnyi adósságot görget maga előtt, amelyből 20 milliárd dollárral külföldi befektetők felé tartoznak. 

This aerial photo taken on September 17, 2021 shows a view of the under-construction Guangzhou Evergrande football stadium in Guangzhou in China's southern Guangdong province. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

Az építkezés – amely bár két éve indult, de aztán hosszú időre teljesen leállt – folytatását még tavaly is biztosra ígérte a vállalat. Most viszont a telek és minden egyéb átkerül a kantoni városvezetéshez. Nemrég egyébként felmerült, hogy az építési vállalat magát a csapatot is eladja, de egyelőre erről nem érkezett hír. 

Robbanhat a kínai adósságbomba?

A pénzüket követelő betétesek elleni fellépés nem sok jót ígér.

Az Evergrande 1 milliárd dollárt fizetett a telekért, amelyre a 80 ezer férőhelyes stadiont akarták felépíteni, összesen 1,8 milliárd dollárért. Ebből viszont így már nem lesz semmi.