Nemzetközi gazdaság

Decembertől működhet az RWE úszó LNG-terminálja

Az importot jelentősen könnyítheti, ha a fűtési szezon kezdetén üzembe áll az terminál.

Az európai természetesen a vállalati szektort is kihívások elé állította, és ez különösen igaz a legnagyobb német áramtermelőre, az RWE-re. A cég az idei fiskális évben az elmaradó orosz szállítások miatt gyorsabb ütemre kapcsol a megújulók terén, így több mint 5 milliárd eurót költ zöld technológiákra – írja a Bloomberg a cég szerdai közleményére hivatkozva.

Port of Brunsbüttel, LNG, garmany, német, námetország, 01 March 2022, Schleswig-Holstein, Brunsbüttel: Construction work is being carried out on the lock island in Brunsbüttel. The port on the North Sea is under discussion as a site for a new LNG (liquefied natural gas) terminal. (Aerial photo with drone) Photo: Frank Molter/dpa (Photo by Frank Molter/picture alliance via Getty Images)
Fotó: picture alliance / GettyImages

Azonban a cég nem csupán a megújulók segítségével vészeli át a hiányokat, így az LNG vásárlásokat is felpörgette, az idei első félévben mintegy 40 szállítmányt, a tavalyinál négyszer többet hozott Európába. A vállalat Brunsbüttelben tervezett úszó importterminálja az év végén, decemberben kezdheti meg működését. A cég elmondta azt is, hogy Észak-Amerika és Katar mellett máshonnan is igyekszik új LNG-forrásokat találni.

A cég vezérigazgatója, Markus Krebber elmondta azt is, hogy sikerült felszámolni az orosz kereskedelmi partnerekkel szembeni pénzügyi kitettséget, így annak részeként 748 millió eurós veszteséget könyveltek el a hosszútávú szénszállítási megállapodások kapcsán, ám ez kevesebb a korábban  becsült összegnél.

 

gázimport LNG RWE
Kapcsolódó cikkek