A hektikus energiapiaci környezetben is jól futott a német energetikai óriás, az RWE szekere az idei első fél évben, köszönhetően a megújuló energetikai megoldásokra fordított intenzív beruházásoknak.

A hesseni központú vállalat június végéig 1,57 milliárd eurós nettó nyereséget termelt, 80 százalékkal többet, mint 2021 első felében. A tisztított EBITDA ezzel párhuzamosan 1,75-ról 2,86 milliárd euróra ugrott.

Power lines and wind turbines near RWE's Niederaussem power plant in the Cologne area. Bergheim, July 17th, 2020 | usage worldwide
Fotó: Christoph Hard / AFP

A dinamikus bővülés a fő tevékenységi körnek számító, főként megújuló energiát hasznosító üzletágaknak köszönhető. A tengeri szél-, a szárazföldi szél- és a víz-biomassza-gáz, valamint a szállítás és üzletág együttes tisztított EBITDA-ja duplájára, 2,36 milliárd euróra hízott. A szén- és atomenergia szegmens eredménye ezzel szemben mintegy 8 százalékkal, 501 millió euróra apadt a folytatódó erőműbezárások miatt.

A megújuló energiákra egyre nagyobb hangsúlyt fektető konszern a fél év során mintegy 1,2 gigawatt nettó összkapacitású új szélerőművet, naperőművet és akkumulátoros rendszert helyezett üzembe. Az intenzív beruházási stratégia kifizetődőnek bizonyult, a bővülő kapacitásoknak és a szelesebb időjárásnak köszönhetően 20 százalékkal több megújuló energiát termelt az RWE.

A társaság június végéig kétmilliárd eurót fektetett zöldenergia-portfóliójának bővítésére, az év második felében pedig felpörgetné az ilyen jellegű beruházásokat, 2022-ben ugyanis több mint ötmilliárd eurót tervez elkölteni a megújuló technológiákra.

A vezetőség az erős hathavi teljesítmény tükrében továbbra is elérhetőnek látja a korábban kijelölt eredményszámokat. Az adózott nyereség 2022 egészében így 2,1–2,6 milliárd euró közé futhat be, a tisztított EBITDA soron 5–5,5 milliárdos tétellel kalkulálnak, a befektetők pedig részvényenként 90 centes kifizetésére számíthatnak a megerősített tervek szerint.

 

A vállalat részvényeivel a délelőtt folyamán 1 százalék körüli mínuszban kereskedtek, ezzel együtt idén 17 százalékos erősödést tudhat maga mögött a kurzus.