A lengyel Strachocina városban pénteken hivatalosan is átadták a Lengyelországot Szlovákiával összekötő, összesen 164 kilométer hosszú interkonnektort, ebből 61,3 km jut lengyel, 103 km pedig szlovák területre. 

Eduard Heger szlovák- és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő átadta a két országot összekötő gázvezetéket, ami elősegíti Lengyelország és Szlovákia gázellátásának diverzifikálását.
Eduard Heger szlovák és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Fotó: Mateusz Morawiecki via Facebook

A magyar határhoz közeli Nagykapos (Velké Kapusany) kompresszorállomásig húzódó vezeték a Norvégiát Lengyelországgal összekötő Baltic Pipe gázvezeték része. 

Kiemelkedően fontos stratégiai beruházásról van szó. Az északot déllel összekötő gázvezeték nem csak a két ország energiabiztonságát érősíti 

– közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. 

A gázvezeték a szabadság érzetét adja nekünk, ugyanis Oroszországtól független alternatívát nyújt. A vezeték révén norvég gáz és cseppfolyósított földgáz érkezhet 

– tette hozzá Eduard Heger szlovák kormányfő. Szlovákia az interkonnektor révén rácsatlakozhat a globális LNG-rendszerre. A pénteken átadott beruházás megvalósítása 2018 őszén kezdődött, a Szlovákiára eső költségek mintegy 142 millió euróra rúgnak, ebből 55 milliót az európai uniós forrásokból fedeztek. 

A csőkígyó éves kapacitása Lengyelország irányába 5,7 milliárd köbméter, Szlovákia irányába pedig 4,7 milliárd köbméter. 

Mivel Szlovákia éves földgázfogyasztása 5-5,5 milliárd köbméter közötti, ezért elméletileg szinte a teljes igényt kielégíti az új vezeték. Eddig 860 km készült el a Baltic Pipe rendszerből, azonban ez még folytatódik Magyarország, Ausztria és Románia irányába is.