Ausztráliában bejelentették hétfőn, hogy visszafoghatják a cseppfolyósított gáz (LNG) kivitelét, miután ezt sürgette a versenyügyi és fogyasztóvédelmi bizottság (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC) arra hivatkozva, hogy ellenkező esetben hiány alakulhat ki odahaza, és gyorsan emelkednének az árak jövőre. 

A döntésnek komoly következményei lehetnek a globális ellátásra és árakra, mivel Ausztrália fontos szereplő a piacon, Katarral és az Egyesült Államokkal versenyez a világ legnagyobb LNG-exportőrének címéért.
Az ACCC arra figyelmeztetett, hogy többletgázra van szükség a tengeri mezők csökkenő kitermelésének ellensúlyozására, mivel az utóbbiak látják el a keleti partvidéket, ahol az ország lakosságának csaknem a 90 százaléka él. „A legutóbbi gázjelentésünk szerint a keleti parti gázpiac kilátásai sokat romlottak” – hangsúlyozta Gina Cass-Gottlieb, az ACCC elnöke. A bizottság megállapította, hogy az LNG-exportőrök valószínűleg több gázt vonnak ki a hazai piacról, mint amennyit szállítani terveznek. Jelenleg 56 petajoule hiányra számítanak, ami a kereslet mintegy 10 százaléka, 14 LNG-szállítmány. Összehasonlításként a Refinitiv Eikon adatai szerint Ausztrália az idén átlagosan havonta száz szállítmányt indított útnak. Az ACCC 

nem csupán arra figyelmeztetett, hogy 2023-ban hiány léphet fel, hanem határozottan arra ösztönzi az LNG-exportőröket, hogy azonnal növeljék a hazai piacra irányuló kínálatukat.
 

A handout photo obtained on July 18, 2012 shows Woodside Energy Ltd's LNG (liquefied natural gas) tanker at the Karratha gas plant loading terminal in the north of Western Australia.  Australia is set to enjoy explosive growth in its gas exports, with experts predicting it will overtake Qatar as the leading Liquified Natural Gas (LNG) producer within the decade.  The economy which once rode on the "sheep's back" -- in the days when the major commodity was wool -- has already embraced the mineral wealth which has stoked its coffers richly thanks to strong Asian demand for coal and iron ore.  The newest potential money-spinner is LNG, trade in which has expanded rapidly recently to set Australia on track to become the world's second largest exporter of the fuel, behind Qatar, by 2015, according to government forecasts.  AFP PHOTO/HO/WOODSIDE ENERGY LTD   -----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / WOODSIDE ENERGY LTD" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by -- / WOODSIDE ENERGY LTD / AFP)
Fotó: AFP

A kivitel visszafogásáról októberben dönt majd a kormány – mondta Madeleine King erőforrásokért felelős miniszter, aki előtte konzultálni fog az LNG-exportőrökkel és Ausztrália kereskedelmi partnereivel. A Reuters tudósítása szerint a lépés minden valószínűség szerint érinti majd a Gladstone LNG vegyesvállalatot, amelynek a TotalEnergies, a Korea Gas és az állami tulajdonban lévő malajziai Petronas a partnere.
A hírügynökség emlékeztetett, hogy az orosz–ukrán konfliktus nyomán tovább súlyosbodott a globális gázellátási válság, az európai és ázsiai LNG-vásárlók versengenek az orosz energiaforrás helyettesítésére szánt szállítmányokért, ami felhajtja az árakat, és arra ösztönzi az ausztrál termelőket, hogy exportálják a nem szerződött gázt. 

A széntüzelésű erőművek leállása miatt azonban Ausztráliában is megugrott a gázkereslet az energiatermelés és a fűtés területén, ami az áram árának meredek emelkedését idézte elő, és júniusban majdnem áramkimaradáshoz vezetett az ország keleti részén. 

Ráadásul a gyorsan növekvő költségek miatt a gázellátástól függő vállalatok üzemek bezárásával és munkahelyek leépítésével fenyegetőznek, ami további nyomást gyakorol az újonnan megválasztott munkáspárti kormányra, hogy növelje a helyi gázellátást. „Rendkívül fontos, hogy a hazai gázellátásunk biztonságos és versenyképes árú legyen, különösen akkor, amikor a háztartások és a vállalkozások rendkívüli nyomás alatt vannak” – hangsúlyozta Jim Chalmers pénzügyminiszter. 

A gázipari lobbicsoport szerint az LNG-exportőrök 167 petajoule szerződés nélküli gázzal rendelkeznek a hazai piac számára, ami szerintük több mint elegendő ahhoz, hogy ne legyen hiány.
 

To go with Climate-warming-UN-COP21-Australia-coal,FEATURE by Madeleine CooreyA photo taken on November 18, 2015, shows some of the coal operations at the Port of Newcastle as Australia plans to dramatically ramp up coal exports -- which is the nation's second most valuable export -- to boost economic growth over the next decade despite climate change activists arguing new planned mines are "carbon bombs" incompatible with limiting temperature rises.  As the world meets for climate change at talks in Paris, environmentalists say hopes of curbing global warming to less than two degrees Celsius (3.6 Farenheit) are incompatible with Australia's coal expansion plans.  AFP PHOTO / William WEST (Photo by WILLIAM WEST / AFP)
Fotó: William West / AFP

Azt a kormány is elismeri, nincs értelme arra törekedni, hogy felbontsák a hosszú távú szerződéseket, amelyek a hatalmas LNG-exportáló ipar fejlődését megalapozták. „Megbízható kereskedelmi partnerként akarunk ismertek lenni és maradni” – hangsúlyozta King. Elemzők szerint a miniszterre a pártja részéről is nyomás nehezedik majd, hogy megvédje a gázkitermeléstől függő munkahelyeket. „Arra számítunk, hogy a kormány 2023-ban gázhiányt jelenthet be, és szigoríthatja a szabályozási keretet, de végül olyan önkéntes megegyezésre törekszik majd, amelynek értelmében a queenslandi LNG-termelők beleegyeznek abba, hogy ellátják a piacot egy jövő évi hiány esetén” – vélekedett Saul Kavonic, a Credit Suisse elemzője.