Az Egyesült Államok magyar idő szerint szerda délután, az ukrán függetlenség napja alkalmából várhatóan bejelenti, hogy további hárommilliárd dollár értékű fegyvert és lőszert szállít Ukrajnának – értesült a Bloomberg hírügynökség kormányzati forrásoktól. Amerikai diplomaták felhívták a figyelmet arra, hogy a következő napokban „különösen gonosz” támadásokat tervez a Kreml.

U.S. Delivers Military Hardware To Ukraine
Amerikai fegyverek érkeznek Ukrajnába - Fotó: Sean Gallup / Gettyimages

Olaf Scholz német kancellár áldását adta arra, hogy Berlin további 500 millió euró értékű fegyvert és lőszert adjon a megtámadott országnak – ezt szintén a Bloomberg tudta meg az ügyhöz közel álló forrásoktól. A szállítmány lőszert, drónelhárító rakétákat és páncélozott szállítójárműveket tartalmaz majd. A német kancellár kanadai útja során közölte: 

folytatjuk a fegyverszállításokat.

Németország ez idáig 700 millió euró értékű fegyver és ellátmány szállítására tett ígéretet. Scholz kancellár még júniusban jelentette be, hogy modern, IRIS-T típusú rakétarendszereket szállít Kijevnek. A NATO-szövetségesek ugyanakkor folyamatosan kritizálják a német kormányt, mondván túl lassan teljesíti fegyverszállítási ígéreteit.

Közben Németország és Szlovákia szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy a még a szovjet érából származó, s Ukrajnának átadott harckocsikat Berlin 15 Leopard 2A4 tankkal pótolja.  A német kormány korábban hasonló megállapodást kötött Prágával is. A Leopard csomagban lőszerek, tartalék alkatrészek és kiképzés is szerepel.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter közölte, hogy ez a „háromutas csere” hatékony módja Ukrajna támogatásának. 

Szlovákia az ukrán katonák számára is ismerős tankokat szállít Ukrajnának, amilyen gyorsan csak tud – mondta.

A kijevi kormány ugyanakkor nemcsak fegyverekre, de anyagi támogatásra is számít a nyugattól. Denys Shmygal ukrán miniszterelnök közölte, hogy 12-16 milliárd dolláros pénzügyi támogatást vár külföldi partnereitől az év végéig, hogy meg tudjunk birkózni az orosz invázióval.