A kanadai cseppfolyós földgáz (LNG) „jelentős szerepet” játszhat abban, hogy Németország függetlenné váljon az oroszországi földgázimporttól – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Torontóban, hivatalos kanadai látogatásának második napján, kedden.

Prime Minister Justin Trudeau Holds Bilateral Meeting With German Chancellor Olaf Scholz
Olaf Scholz német kancellár és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.
Fotó: Bloomberg / GettyImages

Azzal párhuzamosan, hogy Németország nagy sebességgel távolodik az orosz energiaimporttól, Kanada lett a kiválasztott partnerünk

– jelentette ki Scholz a torontói német–kanadai gazdasági konferencián. A német kancellár szerint

Kanada és Németország két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő darab abban a globális kirakójátékban, amellyel multipoláris világunkat leírhatjuk.

Kanadának szinte határtalanok a lehetőségei arra, hogy a fenntartható energia- és erőforrás-kitermelés területén nagyhatalommá váljon – tette hozzá Olaf Scholz.

A szintén Kanadában tartózkodó Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy a két ország lehetséges hajógyártási együttműködésről is tárgyalásokat folytat. Ukrajnával kapcsolatban a német kancellár biztosította Kijevet, hogy továbbra is támogatni fogják az Oroszország elleni háborúban. 

A nemzetközi közösség sosem fogja elfogadni, hogy Oroszország törvénytelen, imperialista módon próbál elcsatolni ukrajnai területeket

– hangsúlyozta Scholz a Krími Platform elnevezésű online konferencián, amelyen videókapcsolaton keresztül vett részt Torontóban. 

Biztosíthatom önöket, hogy Németország határozottan ki fog állni Ukrajna mellett mindaddig, amíg Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra

– szögezte le. 

A német kancellár a konferencián azt is bejelentette, hogy Németország további fegyverszállítmányt küld Ukrajnának több mint 500 millió euró (205 milliárd forint) értékben. Ennek keretében 2023-ban Berlin további három Iris-T légvédelmi rendszert, egy tucat páncélozott szállítójárművet, 20 rakétaindítót, precíziós lőszert és drónelhárító rendszereket küld Kijevnek.

A német parlament költségvetési bizottsága még nem hagyta jóvá ezeket a fegyverszállítmányokat

– jegyezte meg a Reuters hírügynökség. 

A Krimi Platform nevű online konferencia Ukrajna második olyan erőfeszítése, amellyel a nemzetközi közösség támogatását igyekszik mozgósítani az Oroszország által 2014-ben elcsatolt, fekete-tengeri Krím-félsziget visszaszerzése érdekében.

Kanada LNG-vel és tiszta hidrogénnel látná el Európát

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtótájékoztatót a lehetséges közös megállapodásokról.