Az arra készül, hogy belépjen az energiapiacra, hogy rövid távon beavatkozhasson a villamosenergia-árak emelkedésének megfékezésébe, végső soron pedig a gáz- és a villamosenergia-árak közötti kapcsolat megszüntetésére törekszik – mondta hétfő este Berlinben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a Robert Habeck német gazdasági miniszterrel tartott megbeszélése után.

29 August 2022, Berlin: Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Vice Chancellor and Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, take part in a discussion on the topic of "social-ecological transformation - How to succeed in a climate-just Europe". Photo: Britta Pedersen/dpa (Photo by BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Britta Pedersen / DPA Picture-Alliance via AFP

Olyan eszközt kell kidolgoznunk, amely biztosítja, hogy a gáz ára többé ne határozza meg az áram árát

– mondta von der Leyen. „Most látjuk, amikor a gáz ára az égbe szökött, hogy szét kell választanunk az árakat.”

Mind több tagállam is követeli a beavatkozást, aminek céljából és az EU soros elnökségét betöltő Cseh Köztársaság szeptember 9-re rendkívüli energiaügyi miniszteri találkozót hívott össze.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ezt már az év elején egyértelművé tette.

Így csökkentenék Orbán javaslatai az európai rezsiköltségeket

Az európai energiaárak csökkentését célzó javaslatokat tett az uniós döntéshozóknak a magyar kormányfő áprilisi nemzetközi sajtótájékozóján. Orbán Viktor elmondta: könnyebbséget jelentene a piaci szereplőknek és a vásárlóknak, ha ideiglenesen felfüggesztenék a szén-dioxid-kvóta rendszerét, szétválasztanák a nagykereskedelmi villamos energia és a földgáz árát, illetve szüneteltetnék azt a kötelezettséget, amely szerint bioösszetevőt kell keverni az üzemanyagokba.

Az EU beavatkozási tervének pontos kidolgozása még folyamatban van, ám az uniós diplomaták szerint 

a bizottság már ezen a héten részletes tervet nyújthat be.


„Mivel Európa rendkívüli körülmények közé került, van értelme a rendkívüli beavatkozásnak – hangsúlyozta a Bloombergnek Simone Tagliapietra, a Bruegel agytröszt vezető munkatársa. – Azonban az ördög a részletekben rejlik, és az európai döntéshozók számára az lesz a legnagyobb kihívás, hogy ne dobják ki a gyermeket a fürdővízzel együtt.”

„Az egekbe szökő villamosenergia-árak rávilágítanak a jelenlegi villamosenergia-piaci struktúránk korlátaira” – mondta von der Leyen néhány órával korábban a szlovéniai Bledben megrendezett stratégiai csúcstalálkozón. 

Teljesen más körülmények között és teljesen más céllal alakították ki őket

 – tette hozzá.

Ugyancsak a gáz- és áramárak elválasztását tartja megoldásnak Petr Fiala cseh kormányfő is, aki miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott Olaf Scholz német kancellárral, kijelentette:

A villamosenergia-áraknak a gázáraktól való függetlenítése az egyik út, amelyet megfontolhatunk.

„A cseh szakértők ezzel összefüggésben azt javasolják, hogy az energiatermeléshez használt földgáz árát korlátozzuk – mondta Jozef Sikela ipari és kereskedelmi miniszter szintén hétfőn. – Megnyithatjuk ugyanakkor a teljes piaci szabályozás kérdését, az árak totális szétválasztása végett” – tette hozzá, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a blokk nem avatkozhat bele túlságosan a piaci mechanizmusokba.

A beavatkozást támogatólag nyilatkozott hétfőn egy Norvégiában tartott energiakonferencián Alexander De Croo belga miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy

be kellene avatkoznunk, hazámban már régóta támogatjuk az árplafonokat a felbolydult piacokon. Ez egy rövid távú, átmeneti beavatkozás lenne.

Közben Franciaországban Emmanuel Macron elnök a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott találkozója előtt megismételte az uniós villamosenergia-piac reformjára vonatkozó felhívását, aminek célja egy spekulációs elemektől védett és új árképzési formulákkal rendelkező piac létrehozása lenne.