Augusztusban már sorban a harmadik hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben – ismertette csütörtökön az statisztikai hivatala, az Eurostat.

Close-up,Hand,Asia,Woman,People,Work,In,Small,Sme,Coffee, Close-up hand asia woman people work in small sme coffee cafe shop store owner use cashless wifi paywave nfc scan app smart pos reader sale in take out food drink order in urban city life contactless. Close-up hand asia woman people work in small sme coffee cafe shop store owner use cashless wifi paywave nfc scan app smart pos reader sale in take out food drink order in urban city life contactless.
Fotó: Shutterstock


A kiskereskedelmi forgalom volumene az előző havihoz képest augusztusban (szezonális kiigazítással) 0,3 százalékkal csökkent a várt 0,4 százalékos és a júliusban mért 0,4 százalékos havi csökkenés után. Augusztusban már sorban harmadszor csökkent a kisker forgalom az euróövezetben. Éves összevetésben a volumen 2 százalékkal apadt a várt 1,7 százalékos visszaesés helyett. Júliusban 1,2 százalék volt a forgalom mérséklődése éves alapon.

Az Európai Unióban 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban az előző havihoz képest, a júliusi szintén 0,2 százalékos havi csökkenés után. Egy év alatt az EU-ban 1,3 százalékos volt a csökkenés a júliusi 0,7 százalékos után.

Havi bázison a legnagyobb csökkenést Hollandiában regisztrálták: 2,2 százalékosat. Németországban 1,3, Máltán 1,1 százalékos mínuszt mértek. A legnagyobb havi növekedést Szlovéniában regisztrálták: itt 7 százalékos volt a fellendülés. Magyarországon az Eurostat jelentése szerint augusztusban az előző havihoz képest 0,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene, éves bázison pedig 2,4 százalékkal nőtt. 

Aggasztó kiskereskedelmi adatok, kevesebb élelmiszert vettünk

Az hatása már látszik a kiskereskedelmi adatokban is, elfogyott a tavaszi lendület.

Éves alapon a kiskereskedelmi forgalom Dániában csökkent a legnagyobb mértékben augusztusban, 6 százalékkal. Hollandiában 5,8 százalékos, Finnországban pedig 4,7 százalékos volt az éves forgalomcsökkenés. Szlovénia 31,8 százalékkal vezeti az éves forgalomnövekedést. Lengyelországban 8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az előző évihez képest, Cipruson pedig 5,1 százalékkal.