Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztítva 2,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért mennyiséget – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az eredmény aggasztó, hiszen látszik, hogy az emelkedésével a fogyasztás is esni kezdett: a tavaszi lendület már elfogyott. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A KSH adatai szerint augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,4 százalékkal csökkent a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben viszont 0,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 18,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2022. január–augusztusban a forgalom volumene – szintén a naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 8,4 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakában mértnél.

Inkább borús képet fest a friss kiskereskedelmi adat a szakértők szerint

A korábban megszokott dinamikus fogyasztásbővülés egy időre várhatóan megszűnik.

Augusztusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1487 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A kiskereskedelmi forgalom volumenváltozása