Több mint két éve először csökkenhet negyedéves szinten az amerikai West Intermediate (WTI) típusú kőolaj jegyzése a pénteki adatok alapján, elemzők a globális gazdasági lassulással és a dollár erősödésével kapcsolatos félelmekkel magyarázzák a trendfordulót.

The well service crew on a workover rig works on an oil well to try to bring it back into service..
Fotó: Jon G. Fuller /Getty Images

A WTI határidős ára hordónként 81 dollár közelében mozgott pénteken napközben, ami 23 százalékos visszaesést jelent az előző negyedév záróértékéhez mérten.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vezetői amúgy csütörtökön ismét azt jelezték a piacoknak, hogy tovább emelik a kamatlábakat a száguldó megfékezése érdekében, ami újólag aggodalmat kelt a fekete arany iránti kereslettel kapcsolatban – írja a Bloomberg.

Az emelés a Fed szerint elkerülhetetlen, a dollár ugyanis szeptemberben is bivalyerős volt, s persze mindez folyamatosan nyomást gyakorolt az olaj árazására.

A világ második legnagyobb olajpiacát képező Kínában ráadásul még mindig fékezik a gazdasági fellendülést a zéró-Covid-politika miatt elrendelt nagyvárosi lezárások, valamint a gyengélkedő A pénteken közzétett legfrissebb adatok szerint az ipar szeptemberben sem mutatott erőt, sőt lassultak a szolgáltatások is.

Az olajpiac egyértelműen leszállóágba került a globális recessziós kockázatok növekedésével, a kereskedők a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetében tömörült országok és szövetségeseik (OPEC plusz) drasztikus kínálatcsökkentésére számítanak

– mondta el az amerikai hírügynökségnek Ed Moya, az amerikai Oanda online kereskedőcég vezető olajpiaci elemzője.

A WTI árfolyama
 

Az OPEC plusz tagjai már meg is kezdték a tárgyalásokat a kitermelés visszavágásáról, amiről jövő heti ülésükön dönthetnek, bár a tárgyalásokon résztvevő képviselők állítólag még mérlegelik a kínálatmérséklés mértékét.

A Bloomberg által megkérdezett 19 kereskedő és elemző közül egy kivételével mindenki termeléscsökkentést prognosztizál.

Merőben más képet mutat ugyanakkor a WTI heti gráfja, amely augusztus vége óta az első héten belüli áremelkedést jelzi, mivel az Oroszországgal kapcsolatos feszültség fokozódása és az amerikai nyersolajkészletek váratlan csökkenése egyaránt kínálatszűkítő hatású.

Ezenkívül az a Ian hurrikán óriási pusztítása az Egyesült Államok keleti partvidékén is félelmet kelt az olajpiacon. A BP és a Chevron le is állította a munkát a Mexikói-öbölben található tengeri platformjain. Az aggodalmakat fokozza, hogy a vihart gyorsuló sebessége miatt ismét 1-es kategóriájú, azaz a legveszélyesebb fokozatú hurrikánnak minősítették vissza.