Drasztikusan csökkent a háború támogatottsága az orosz lakosság körében – mondta a VG Podcastnak az Oeconomus gazdaságkutató alapítvány szakmai igazgatója. Anton Bendarzsevszkij szerint a mozgósítástól való félelem mellett a harcok esetleges kiterjedésétől, és a konfliktus időbeli elnyúlásától is tartanak. Emellett az is nyitott kérdés, hogy az orosz gazdaság meddig képes finanszírozni a harcokat. Ami látszik, hogy a tavasszal előre jelzettnél kevésbé került mélyrepülésbe az orosz gazdaság.

Partial mobilisation in Russia
Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency via Getty Images

Valós sikereket érnek el az ukránok az utóbbi időben, az oroszokat is meglepte, hogy képesek előrenyomulni. A krími híd felrobbantása nemcsak presztízsveszteség Oroszország számára, hanem megnehezíti az utánpótlást is. Ugyanakkor a Kijevet ért rakétatámadás nem megfélemlíti az ukrán lakosságot, hanem növeli a harcok támogatását, gyakorlatilag „olaj a tűzre” a szakértő szerint.

Daily Life in Zaporizhzhia
Fotó: Bloomberg

Az orosz légierőt valószínűsíthetően azért nem veti be nagyobb mértékben a vezetés, mert megvan a veszélye, hogy túl nagy lenne a veszteség, azaz az orosz gazdaság nem tudná finanszírozni a lelőtt gépek pótlását. Anton Bendarzsevszkij hangsúlyozta, Oroszország a rakétacsapások intenzitását sem tudja tartani, ugyanis van olyan közöttük, aminek darabja 130 millió dollárba kerül, de nemritkák az 1-2 milliósak sem, amik pótlására egész biztos nincs forrás.  

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast