Markánsan erősödtek a Hongkongban jegyzett kínai és hongkongi építőipari részvények, valamint csökkent a szektor által kibocsátott kötvények hozama hétfőn, miután a kínai pénzügyi szabályozó hatóságok felszólították a legnagyobb állami tulajdonú bankokat, hogy legalább 84 milliárd dollár értékben nyújtsanak finanszírozást a megtépázott ingatlanszektornak.

Infrastructure Construction in China, SUQIAN, CHINA - AUGUST 24, 2022 - Cranes stand in the morning at a key construction site in Suqian, Jiangsu Province, China, Aug 24, 2022. (Photo credit should read CFOTO/Future Publishing via Getty Images)
Fotó: Future Publishing / Getty Images

A Bloomberg Intelligence kínai ingatlanpiaci részvényeket mérő mutatója 2,6 százalékkal ugrott, a szegmens legnagyobb, hongkongi börzén jegyzett vállalatai közül a CIFI Holdings Group, a KWG Group Holdings és az Agile Group Holdings papírjainak az árfolyama egyaránt 10 százalék feletti mértékben lőtt ki a hírre.

Eközben az ingatlanfejlesztők magas minősítésű dollárkötvényeinek a hozama is visszaesett, megszakítva a kötvénypiac kéthetes vesszőfutását.

A sanghaji a héten az ország nemzeti ünnepére tekintettel zárva tart.

A kínai jegybank, illetve a Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság hétfőn arra kötelezte a hat legnagyobb bankot, hogy mindegyikük legalább 100 milliárd jüan (14 milliárd dollár, összesen 84 milliárd dollár) finanszírozási támogatást nyújtson az ingatlanfejlesztőknek, részint jelzáloghitelek és a fejlesztőknek nyújtott kölcsönök, részint kötvényeik felhalmozása formájában – értesült a Bloomberg News.

A lépéssel az ország vezetése újabb kísérletet tesz a világ második legnagyobb gazdaságát több mint egy éve sújtó ingatlanpiaci visszaesés megállítására. A kínai döntéshozók már korábban is arra ösztönözték a helyi önkormányzatokat, hogy enyhítsék a lakásvásárlásra vonatkozó korlátozásokat, és arra kérték a hitelezőket, hogy teljesítsék a fejlesztők észszerű finanszírozási igényeit.

Az intézkedés azt sugallja, hogy az ingatlanpiaci vesszőfutás legrosszabb szakaszát valószínűleg már magunk mögött hagytuk 

– írta befektetőknek szóló jegyzetében Judy Zhang, a Citigroup elemzője.

Ráadásul a Citi szerint a hitelintézetek számára is kedvező a hír, hiszen enyhíti a hitelkockázatukkal kapcsolatos aggodalmakat.

Peking amúgy pénteken egy új adókedvezményt is bevezetett a lakásvásárlók számára, míg a nemzeti központi bank csökkentette az első ingatlant vásárlóknak nyújtott lakáscélú kölcsönök kamatát.

Ennek ellenére a befektetők egy része továbbra is óvatos maradt a központi erőfeszítések hatékonyságát illetően, és az iparág támogatására irányuló felhívásokat a Kommunista Párt október végére kitűzött, ötévente sorra kerülő kongresszusával hozzák összefüggésbe.

A Bloomberg Economics ázsiai piaci vezető közgazdásza, Csang Su is meglehetősen szkeptikus maradt, szerinte Kína legutóbbi, a lakáskereslet élénkítését célzó intézkedései csökkentik a piaci összeomlás kockázatát, ám nem változtatnak a

kereslet és kínálat közötti alapvető egyensúlyhiányon, amely az ingatlanpiaci válság hátterében áll.

Miközben a politika támogatóbbá vált, nem tudja megállítani a lakáskereslet hosszú távú csökkenését,

a fejlesztők továbbra is bajban vannak, hiszen az üzleti modelljük megroggyant.

– tette hozzá.
 

Balul sült el két tőzsdei kibocsátás is Hongkongban

Két új tőzsdei jegyzés is csúnyán elbotlott a hongkongi debütálás napján.