Kínában az ingatlanvásárlók országszerte beköltöztek a rothadónak nevezett, befejezetlen lakásokba – írja a Reuters.

Construction of Evergrande Lake Town is stopped in Foshan, Guangdong Province on Sep. 17, 2021. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by  / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Miyuki Yoshioka / AFP

A pórul járt vevők így gyakorolnak nyomást a hatóságokra, hogy befejezzék az elakadt építkezéseket, vagy anyagi szükségből kénytelenek ezt meglépni.

Ennek hátterében az áll, hogy a távol-keleti országban az új házak 90 százalékát még építés alatt vásárolják meg, viszont számos pénzszűkében lévő ingatlanfejlesztő leállította a munkálatokat a lassuló gazdaság és az ingatlanpiaci válság közepette. Az amerikai hírügynökség pontosan egy ilyen kujlini vevő esetét ismerteti, aki a dél-kínai városban 2019 elején vásárolt meg egy 70 négyzetméteres lakást.

A tranzakció idején már egy éve zajlottak a munkák és a fejlesztő négyzetméterenként 6 ezer jüanért (851 dollár) árulta a lakásokat. Az ígéretek szerint az ingatlant padlófűtéssel szerelik fel, és közös medencét is használhatnak majd a tulajdonosok, a reklámokban Kujlin tiszta levegőjét is kiemelték. 

Az eleinte gyorsan haladó építkezés 2020 közepén állt le, miután egy bíróság illegális pénzgyűjtéssel vádolta meg a fejlesztőt, és 340 millió jüan értékben lefoglalta ingatlanjait, köztük számos lakást.

Ennek ellenére Xu asszony – teljes nevét nem vállalta – fél éve beköltözött a félkész, Kínában csak rothadónak nevezett lakásba, ahol nincs gáz és víz, a falak festetlenek, a konnektorok helyén lyukak vannak. Szobája csupasz, a földön üres polcok hevernek, illetve van még egy ágya is.

Xu és 20 másik vásárló, akik az építményben élnek, egy rögtönzött szabadtéri vécén osztoznak, és napközben a központi udvaron lévő asztalnál gyűlnek össze, ahol cementkeverők, vasrudak és törmelékkupacok hevernek szanaszét.

A család összes megtakarítását ebbe a házba fektettük. Nem tudjuk, meddig kell itt élnünk, mert a kormány hivatalosan nem mondott semmit

– mondta Xu az amerikai hírügynökségnek, aki reméli, hogy a város vagy a tartomány vezetése közbelép és a vevők segítségére siet. 

Az adósságválság 2021-es kirobbanása óta több ezer további lakásvásárló került hasonló kényszerhelyzetbe, mivel a pénzszűkében lévő fejlesztők csődbe mentek vagy felhagytak a nehéz helyzetben lévő projektekkel. A sanghaji E-House Ingatlankutató Intézet júliusi becslése szerint 2022 első felében a kínai lakáspiac 3,85 százalékát tették ki az elakadt projektek, ami 231 millió négyzetméternyi területnek felel meg.

China - Urban Renewal
Fotó: Daniel Traub /Avalon / Getty Images

A helyhatóságok – érzékelve a problémát – több mint 200 városban hoztak intézkedéseket az ingatlanszektor védelmére. A távol-keleti ország ingatlanszektora egykor a növekedés egyik fő pillére volt, azonban az elmúlt évben egyik válságból a másikba került.

Mindez azért óriási probléma, mert az ingatlanszektor a kínai gazdaság nagyjából egynegyedét adja.

A pórul járt vásárlók június végén bojkottálták a jelzáloghitelek fizetését, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást a hatóságokra. A tiltakozás a közösségi médián keresztül terjedt el, amire válaszul a hatóságok ígéretet tettek a projektek felgyorsítására, a lakásvásárlók pedig fél éves hitelmoratóriumot kaptak. 

Azonban számtalan állampolgár arról számolt be, hogy az építkezések továbbra is állnak, vagy kevesebb munkással, lassan folytatódnak, így egy hete felmerült, hogy ismét leállítják a jelzáloghiteleik visszafizetését.