A jövő a kereskedelmi-ipari célú magánűrállomásoké – mondják Nyugaton. Ez az űrturizmus, a világűrben az ipar, például a fémolvasztás vagy idegen égitesteken a nyersanyag-kutatás, -kitermelés fejlesztését jelenti, valamit az űr további militarizálását. A kettő nem zárja ki egymást. Üzleti, illetve profitalapon magánvállalatok már régóta különféle szolgáltatásokat nyújtanak a hadseregnek. 

A picture taken on November 1, 2017 shows an effigy of the dog Laika, the first living creature in space, inside a replica of satellite Sputnik II at the Central House of Aviation and Cosmonautics in Moscow. - Three and a half years before Russian cosmonaut Yuri Gagarin became the first man in space, a dog called Laika was in 1957 the first living being to orbit the Earth. The stray from Moscow is one of many animals who preceded humans in the conquest of space; like most of the others, she did not survive. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)
Lajka kutya mása egy kiállításon – fotó: Mladen Antonov / AFP

Ukrajna felett keringő távközlési mesterséges Hold-rajait, a szolgáltatások díjának egy részét a Pentagon fizeti – az ukrán hadsereg számára. A Maxar Tech űrfelvételekkel üzletelő coloradói cég 15 cm-es felbontású, különféle szűrőkkel, szenzorokkal készített képeket árul. Az ezeken látható (cél)tárgyak megadott GPS-koordinátái (fontos katonai adatok) átlagosan kevesebb mint ötméteres eltéréssel pozicionálnak. 

Ez elegendő pontosság a HIMARS-rakétáknak vagy az amerikai adomány M777-es nehéz tarackoknak. Emiatt is az ukrán hadsereg a Pentagon támogatásával nagy vásárlója a felvételeknek.

US M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) launchers fire salvoes during the "African Lion" military exercise in the Grier Labouihi region in southeastern Morocco on June 9, 2021. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
HIMARS rakéták - Fotó: Fadel Senna / AFP

Talán a korábbi nagy nemzetközi űrprogramoknak – ezek közül is kiemelkedik fizikai méreteivel és pénzügyi nagyságával a Nemzetközi Űrállomás (ISS) – leáldozóban a napjuk? A válasz nem egyértelmű. Az amerikai állami űrkutatási ügynökség, a NASA célszerűnek tartana bizonyos fokú együttműködést az oroszokkal (akik nagyrészt még a Szovjetunió idején felhalmozott technológiai tőkéjükből, elsősorban a rakétatechnikájukból élnek). Ez idő szerint az ISS-t öt nemzetközi szervezet működteti: a NASA (USA), a Roszkozmosz (OF), a  JAXA (Japán), az ESA (Európa) és a kanadai CSA.

Cosmonauts Oleg Artemyev and Denis Matveev of Roscosmos are pictured attached to the Nauka multipurpose laboratory module during a spacewalk on April 28, 2022, to activate the European robotic arm on the International Space Station.
Űrséta a Nemzetközi Űrállomáson – fotó: NASA

Ha „privatizálják” az űrkutatások tetemes részét, a NASA-nak még annyi mozgástere sem lesz, mint ma. A NASA az oroszokkal, az ESA-val, az EU űr-ügynökségével, a japán JAXA-val való összekapaszkodással eredményeket mutathat fel Washingtonban, amikor a törvényhozás mellett működő állami számvevőszék (Government Accountability Office, GAO) elszámoltatja. Kritikusai szerint ez az amerikai állami szervezet nem állja majd a versenyt a magánszektorral a privatizálódó űrkutatásban. Ahol a szupergazdagok új hobbija: saját űrállomást építeni, űrkutatási és/vagy űrturizmusprogramot indítani.

SpaceX And T-Mobile Hold Joint Event In Texas
Beszálltak az űrbizmiszbe a szupergazdagok – fotó: Michael Gonzalez / Getty Images

Pedig a 440 tonnás – a világ legnagyobb, maximálisan megrakott szállítógépével körülbelül egyező súlyú – ISS benne van a Guinness Rekordok-könyvében mint a legdrágább ember alkotta tárgy. Felépítésének összköltségét 150 milliárd dollárra becsülik. De a gyakorlatilag 1998 óta működő, folyamatosan bővülő ISS már kiszolgálta az idejét, eredetileg 15 éves élettartamra tervezték. Egyre több vele a műszaki probléma, például az orosz részben a levegőelszivárgás. 

Oroszország le akar válni a Nyugatról, az utolsó, nyugdíjas éveit élő ISS fizikai megszűnése után – várhatóan néhány év múlva – nem kíván együttműködni velük. Ez kölcsönös, és a jelenlegi, valamint a közeljövő világhelyzetét tekintve nem is változik. Moszkva és Washington jobb napokat látott űrkapcsolataiban az ISS kiemelkedő szerepet játszott. 

A virágkort, a Szovjetunió széthullását követő éveket a fiatal Oroszország és a tapasztalt USA viszonylag szoros űregyüttműködése jellemezte. 

Jó néhány, elsősorban katonai nagyvállalat, mint a Boeing, valamint a Lockheed Martin, űr- és hadiipari együttműködést alakított ki a rendszerváltás után legatyásodott oroszországi vállalatokkal. Az űriparban a Boeing jeleskedett, a repülőgépiparban a Lockheed (1995 után Lockheed Martin). Az indiai The EurAsian Times utal rá, hogy ebből az együttműködésből születhetett az amerikaiak helyből vagy rövid pályás le- és felszállásra képes F–35-öse, majd ezt követően a kínai J–20-as gép. Mindkettő tervezőit az anyagi támogatásért az amerikaiakhoz forduló orosz Jakovlev iroda 1987-ben már működőképes Jak–141-es gépe ihlethette meg.

20 June 2022, Brandenburg, Schˆnefeld: Soldiers of the German Armed Forces look at a model of a Lockheed Martin F-35 Lightning II fighter aircraft of the Italian Air Force on the exhibition grounds of the International Aerospace Exhibition ILA. The F-35 is a fifth-generation stealth multirole fighter. The air show at Schˆnefeld Airport will be open from June 22-26, 2022. Photo: Wolfgang Kumm/dpa (Photo by WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
F–35-ös vadászgép, az űrkorszak szülötte – fotó: Wolfgang Kumm / dpa Picture-Alliance via AFP

A fordulópontot a 2014-es ukrajnai események, a Krím elcsatolása, az amerikai–orosz viszony gyors romlása jelezte. Az oroszok 2022-es Ukrajna elleni támadása végképp lerombolta az alapokat. Ez idő szerint a Nemzetközi Űrállomáson 2024-ig tart az oroszok részvétele. Utána Moszkva elköszön a nyugati partnerektől és saját űrállomást épít. Már „porolják le” az évtizedekig egy beszakadt tetejű kazahsztáni hangárban rozsdásodó Buránt, a Szovjetunió első (és utolsó) többször használatos űrrepülőgépét.

Amerikában csaknem féltucatnyi vállalat készül arra, hogy kereskedelmi alapon a Föld körül alacsony pályán működtessen saját űrállomást. 

Ha csak a vállalkozások nevét, szabadon megtekinthető tevékenységét nézzük, látható, hogy igen széles merítésről van szó. A Northrop Grumman katonai óriásvállalat honlapján negyven másodperces video mutatja a koncepciót, amely egymással összekapcsolt henger alakú modulokból áll. Egy olyan platformot akarunk, amely a történetmondókat, tanárokat inspirálja, továbbá az következő generációkat szórakoztatja a kozmoszban, írja a bevezető. Ipari, kereskedelmi és egyéb tevékenységek ösztönzőjévé válik, remélik az óriásvállalat virginiai központjában.

A Northrop Grumman a nyugati hadászat egyik technológiai csúcsterméke, a gigászi rájára emlékeztető B–2-es Spirit (Szellem) lopakodó óriásbombázó előállítója és az idén a világ negyedik legnagyobb fegyvergyártója. Emellett nem marad el fontosságban a vállalatcsoport által gyártott, a világ legnagyobb drónjaként ismert RQ–4 Global Hawk. Tízszer annyiba kerül, mint egy Gripen JAS 39-es, és Budapestről egyhuzamban el tud repülni a Déli-sarkig. A Northrop Grumman összbevételének a 88 százalékát a hadiipar adja.

Kína a nagy kérdőjel. Eddig az ázsiai nagyhatalom nagyjából egymaga épített fel űrprogramokat, űrállomást. Kérdés, hogy Moszkvával összeáll-e, és ha igen, milyen mértékben. Technológiailag Peking nagyjából utolérte az amerikaiakat és az oroszokat. Nem szorul a másik kettő támogatására, és elegendő anyagi fedezete, ipari háttere van az önálló űrprogramok fenntartásához. Bizalmatlan, mivel nem akarja megosztani a többiekkel űripara roppant kényes információit, amelyek nemzetbiztonsági, valamint katonai jelentőségűek is.

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
A kínai űrprogram pekingi irányítóterme – fotó: Jin Liwang  Xinhua via AFP

Kína, űrtörténetében először hongkongi és makaói űrhajósjelölteket is beválasztottak az űrkutatások negyedik szakaszába (rossz nyelvek szerint a készülő holdra szállás végrehajtói csoportjába), a taikonauták közé. Ez a szó (太空  tàikōng, mandarin nyelven űr) az nyugati asztronauták fogalom mintájára készült, és kifejezi Peking elkülönülését a nyugati világtól. A központi pártlap szerint 12-14 jelölt van a „szűk listán” plusz legalább két „rakományspecialista” (payload specialists), akik tudományos kísérleteket folytatnak az űrben. A jelöltekkel szemben támasztott követelmények: doktori fokozat, ez lehet biológiából, orvostudományból, gépészetből, fizikából, elektronikából. Folyékonyan kell beszélniük a mandarint (putonghuát), jól kell tudniuk angolul. Fontos szempont: szeretniük kell az országot, támogatniuk az egy ország – két rendszer elvet.