Lengyelországban a következő években három nagy atomerőmű létesül: az elsőt az amerikai Westinghouse építi a tengermelléken, a másodikat dél-koreai technológiával Közép-Lengyelországban létesítik, ahol egy harmadik beruházás is tervben van – jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A Westinghouse AP1000 technológiájú erőmű az előzetes tervek szerint az észak-lengyelországi Lubiatowo és Kopalino térségében létesül, az első reaktorát 2026-ban kezdik építeni, és 2033-ban helyezik üzembe. Legfeljebb 20 milliárd dollárba kerülhet, a finanszírozásban az amerikai fél is részt vesz. 

A második egy állami részesedésű lengyel magáncég, valamint a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power projektjeként jön létre. Jacek Sasin miniszterelnök-helyettes, kincstárügyi miniszter hétfőn a dél-koreai partnerekkel szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében az év végéig megvalósíthatósági tanulmány készül a közép-lengyelországi Patnówban építendő atomerőműről.

Reactor hall in nuclear power station, high angle view, reaktor-helység, nukleáris, atom, atomenergia, atonreaktor, reaktor
Fotó: Monty Rakusen / Getty Images

Ez az utóbbi, üzletinek minősített beruházás nem része a 2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogramnak, amely szerint Lengyelország 2043-ig két hat reaktorból álló erőművet tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramot termelő után két-három évente létesítenék a további, 6-9 gigawatt kapacitású létesítményeket.

A kormányprogram részeként Morawiecki egy harmadik, szintén Közép-Lengyelországban építendő atomerőmű tervét is bejelentette, amelynek pontos helyét a következő hónapokban választják meg.

Morawiecki a lengyel energetikai rendszer biztosítékának nevezte az atomerőműveket, 

kijelentve, hogy az ukrajnai orosz agresszió után a kormánynak döntéseket kell hoznia a lakosok és cégek energiaellátásának stabil forrásáról. Anna Moskwa klímaügyi és környezetvédelmi miniszter közölte, hogy a három tervezett erőmű révén 30 százalékos lehet az atomenergia részesedése a lengyel energetikai mixben.