Fejenként 70 ezer dollárt, átszámítva mintegy 27,5 millió forintot kap a futball-világbajnokság 36 fős bírói stábja – erről a spanyol AS közölt cikket, amelyet a Maszol szemlézett.

 

A hírnek van magyar vonatkozása is, hiszen 

a játékvezetői küldöttség tagjai között ott van a 38 éves nagykárolyi, román-magyar kettős állampolgár Kovács István is.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a 36 játékvezető mellett 69 asszisztenst és 24 videóbírót nevezett a vb-keretbe. Összesen hat nő kapott helyet: a francia Stéphanie Frappart, a ruandai Salima Mukansanga és a japán Jamasita Josimi a játékvezetők, a brazil Neuza Back, a mexikói Karen Díaz Medina és az amerikai Kathryn Nesbitt az asszisztensek között szerepel.

Egyébként az asszisztensek sem járnak rosszul anyagilag, ők 25 ezer dolláros, nagyjából 10 millió forintos alapbérre jogosultak.

A nagykárolyi Kovács István eddig két mérkőzésen kapott feladatokat, a Katar–Ecuador- és a Uruguay–Dél-Korea-összecsapásokon volt negyedik játékvezető. 

Szombaton egy másik találkozón – Mexikó–Argentína – lesz ugyancsak negyedik játékvezető.

A játékvezetők fizetése a tornán a szerepvállalásuk mértékétől függően tovább emelkedhet. 

Minden csoportmérkőzésért 3000 dollár (1,2 millió forint) jár, és az összeg a kieséses szakaszban, valamint a döntőben tovább emelkedik, elérve a 10 ezer dollárt (4 millió forint).

Az asszisztensek a csoportmérkőzésekért 2500 dollárt (egymillió forint) kapnak, a kieséses szakaszban pedig legfeljebb 5000 dollárt (2 millió forint). A negyedik játékvezetők az asszisztensekkel megegyező összeget keresnek mérkőzésenként, és ahogy 

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének elnöke ismertette, az ő feladatkörükbe tartozik meghatározni a hosszabbítás mértékét. 

A videóbírók fizetése 3–5 ezer (1,2–2 millió forint) között változik mérkőzésenként.