Milos Zeman cseh elnök megvétózta a 2022-es költségvetés módosítását, ami harmadával, 375 milliárd koronára (14,9 milliárd dollár) növelné az államháztartási hiányt – írja a Reuters.

Czech Republic's President Milos Zeman listens during a press conference with Hungarian President following a meeting at the Buda Castle in Budapest on May 15, 2019. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Fotó: Attila Kisbenedek / AFP

Az államfő szerint a kormánynak inkább adókat kéne emelnie, hogy csökkentse a deficitet.

Zeman vétója után a törvényjavaslat visszakerül a parlament alsóházába, ahol a kabinet többséggel rendelkezik és felülbírálhatja a 78 éves elnököt. A pénzügyminisztérium közölte: ennek érdekében a kormánykoalíció gyorsan összehívhatja az országgyűlést.

Az előző kabinet 2020-ban hajtott végre rekordmértékű jövedelemadó-csökkentést, amit eredetileg csak két évre terveztek, azonban a 2021 vége óta hatalmon lévő Petr Fiala miniszterelnök és kormánya támogatta az intézkedést. Emiatt ígéretet tettek arra, hogy nem emelnek adót, amit igyekeznek betartani.

Viszont az adócsökkentés a koronavírus és az európai idején az állami támogatási kiadásokkal együtt növelte az állami költségvetés hiányát. A módosított 2022-es költségvetés olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például az energiaárak felső határa.

A cseh hiány 2021-ben rekordot jelentő 420 milliárd koronát tett ki, ami a bruttó hazai termék 5,2 százalékát kitevő költségvetési hiányt eredményezett. Ezzel a kelet-európai ország az Európai Unióban a leggyorsabban növekvő adóssággal rendelkező államok közé került. Prága ígéretet tett arra, hogy a 2025-ben lejáró hivatali ideje alatt a hiányt az EU által előírt, a 3 százalékában meghatározott felső határon belülre mérsékli. 

Elégedetlenek a csehek az állam válságkezelésével

A csehek több mint kétharmada (69 százalék) elégedetlen azzal a támogatással, amelyet az állam nyújt a lakosságnak az egyre súlyosabb energiaválság kezelésére a csehországi Median felmérése szerint.