Szinte minden kapcsolatot megszakít Katarral és képviselőivel az Európai Parlament, erre az elhatározásra jutott a testület csütörtökön, miután egyre nagyobbra hízik a korrupciós botrány. Mint ismert: több magas rangú európai politikust is lefizettek Katarból, hogy számukra kedvező gazdasági és politikai döntések szülessenek Brüsszelben. 

Brussels,,Belgium.,20th,Nov.,2018.,Plenary,Room,Of,The,European Brussels, Belgium. 20th Nov. 2018. Plenary room of the European Parliament during the 70th anniversary of the Universal declaration of human right's conference.
Fotó: Alexandros Michailidis

Az Európai Parlament közlése szerint a képviselők nem találkozhatnak a katari képviselőkkel, és nem látogathatják az országot sem, amíg nem tisztázzák a helyzetet. 

Eva Kaili élettársa elismerte a pénzmosást

A baloldali La Repubblica úgy értesült, Francesco Giorgi a belga hatóságoknak tett vallomásában beismerte bűnösségét. Magára vállalt mindent élettársa, Eva Kaili védelmében, akivel közös gyerekük van. A napilap úgy tudja, Francesco Giorgi elismerte azt is, hogy a civil szervezetek a pénz tisztára mosására szolgáltak.

Az Európai Parlament közölte: elkötelezettek amellett, hogy teljesen kivizsgálják az ügyet, és a végére járjanak, pontosan kik lehetnek még érintettek a korrupcióban. 

Ígéretük szerint teljes átláthatóságot biztosítanak majd az ügyben. 

A Politico értesülései szerint egy tízpontos tervezetet terjesztenek majd az EP elé januárban, amelynek bevezetésével a jövőbeli korrupciós ügyeket szeretnék elkerülni. Konkrét szabályozás lesz majd ugyanis a külső felektől kapott ajándékok elfogadására.