A Kína jelentette kihívás és verseny kezelése a célja a Kína Háznak, az amerikai külügyminisztérium újonnan létrehozott szervezeti egységének – közölte a washingtoni State Department pénteken.

Usa,And,China,Trade,Relations,,Cooperation,Strategy.,Us,America,And
Fotó: Shutterstock

Az Anthony Blinken amerikai külügyminiszter aláírásával közzétett sajtódokumentum szerint a Kína Háznak (China House) kell biztosítania, hogy az Egyesült Államok kormánya „felelősen tudja kezelni a Kína jelentette versenyhelyzetet”, és ösztönözze az amerikai kormány elképzeléseinek megvalósítását egy nyitott és befogadó nemzetközi rendszer létrehozására. 

Az új kormányzati intézmény külső és belső szakértőket alkalmaz, akiknek az lesz a feladatuk, hogy Kínával kapcsolatban nemzetközi biztonsági, gazdasági, technológiai, multilaterális diplomáciai és stratégiai kommunikációs elemzésekkel támogassák a külügyminisztérium tevékenységét.

A szervezeti változás része a State Department modernizációs programjának, amelynek lényege, hogy a tárca képes legyen kezelni a 21. századi kihívásokat, illetve megragadni a következő évtized lehetőségeit – olvasható a külügyi közleményben.

Washington a Pekinggel fennálló nézetkülönbségei ellenére 

nyitott a diplomáciai kapcsolatépítésre az ázsiai országgal.

A tervek szerint Blinken a jövő év első felében Pekingbe látogat, erről az amerikai és a kínai elnök állapodott meg novemberi indonéziai tárgyalásán.