Elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő Magyarországra azonban változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.

U.S. stock indexes close higher
Fotó: Cem Ozdel / AFP

A hitelminősítő tanulmányában hangsúlyozza, hogy hat közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaság szuverén besorolását tartja nyilván leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, a pozitív kilátással ellátott térségi államadósok száma kettő.

A térség két országa – Ukrajna és Fehéroroszország – olyan alacsony besorolással szerepel a Fitch Ratings listáján, hogy ezekre a cég nem tart nyilván külön osztályzati kilátást. Ez Ukrajna esetében a CC, Fehéroroszország esetében a korlátozott kiterjedésű államcsődöt jelentő RD (Restricted Default) osztályzat.

A régióban Csehország, Észtország, Macedónia, Románia, Szlovákia és Törökország kilátásai negatívak, míg a Fitch Ratings a magyar szuverén besorolások felülvizsgálatára kitűzött két idei időpontban, 

január 28-án és július 22-én egyaránt változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország devizában denominált hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek BBB-szintű, befektetési ajánlású osztályzatát.

A cég csütörtöki tanulmánya kiemeli, hogy az európai feltörekvő gazdaságok államadós-osztályzataira érvényes kilátások megoszlása összességében most rosszabb az egy évvel ezelőtti állapotnál, mivel 2021 végén négy negatív és három pozitív kilátás volt érvényben a térségen belül.

A főként az Ukrajnában dúló háború okozta negatív növekedési hatások elsősorban az inflációt tápláló magas energiaárak és az emiatt szükségessé vált feszes monetáris politika révén érvényesülnek, mivel ezek a tényezők visszafogják a magánszektor kiadásait és a beruházásokat a Fitch szerint.

Ezek a tényezők ráadásul a közép- és kelet-európai feltörekvő piacok kulcsfontosságú kereskedelmi partnergazdaságainak növekedésére is hatással vannak, így a Fitch előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az euróövezet hazai össztermékének (GDP) értéke 2023 egészében átlagosan 0,1 százalékkal csökken.

Ezért a hitelminősítő által államadós-besorolással ellátott 13 közép- és kelet-európai feltörekvő gazdaság jövő évi növekedésének mediánüteme mindössze 1,1 százalék lesz a Fitch számításai szerint.

Nem ők az egyetlenek, akik az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági hatásait negatívan ítélik meg az európai feltörekvő térség és az euróövezet növekedési teljesítményére.

A nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service éves előrejelzésében közölte: 

az idén 3 százalékos, jövőre 1,7 százalékra lassuló GDP-növekedéssel számol reálértéken a világgazdaság egészében.

Ráadásul míg az ukrajnai háború kezdete előtt, februárban kiadott Moody’s-előrejelzés 2023-ra 4,5 százalékos GDP-növekedést várt a térségben, a legfrissebb már csak 1,3 százalékos bővüléssel számol.

Nyugat-Európában a hitelminősítő 2023-ban átlagosan 0,4 százalékos egész éves GDP-visszaesést vár a korábbi előrejelzésében szereplő 1,9 százalékos növekedés helyett.