A gazdasági válság és a fogyasztói árak erőteljes emelkedése számos országban okozott problémákat. Különösen igaz ez azokra az államokra, ahol két számjegyű van. Erre jó példa Egyiptom, ahol decemberben éves bázison 21,3 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése. Ráadásul az élelmiszerek drágulása az 50 százalékot is megközelítette az elmúlt hónapokban.

Live chickens on sale in a market in Cairo, Egypt, Sunday, M EGYPT - MARCH 18:  Live chickens on sale in a market in Cairo, Egypt, Sunday, March 18, 2007. Egypt, where domestic arrangements like Abdel Azim's are the norm, has emerged as one of two countries hardest-hit by bird flu, along with Indonesia.  (Photo by Dana Smillie/Bloomberg via Getty Images)
Egyiptom csirkeláb
A brutális élelmiszer-infláció ellenére nem kér a csirkelábőrületből az egyiptomi lakosság / Fotó: Getty Images

Ebbe a csoportba tartozik a piramisok országában a baromfihús is, amely 50 százalékot meghaladó mértékben drágult bő egy év alatt. A kormány és a sajtó emiatt arra kezdte ösztönözni a lakosságot, hogy változtassanak étkezési szokásaikon, hogy minél többet tudjanak spórolni.

A legutóbbi felhívás már odáig jutott, hogy a csirkelábak fogyasztására bátorítják a lakosokat, amely nem aratott osztatlan sikert az egyiptomiak körében – számolt be róla a Middle East Monitor.

A rendkívüli áremelkedést az okozta, hogy a dollárhiány okozta válság következtében az egyiptomi kikötőkben felhalmozódtak bizonyos áruk, például állatoknak, és így a baromfiknak szánt takarmányok is. Ezeknek a drágulása pedig továbbgyűrűzött az ellátási láncokon.

Egy kiló baromfihús ára 2021 végén még 30 egyiptomi font (370 forint) volt, hétfőn pedig 70 egyiptomi fontot (860 forint) kellett fizetni érte.

Az ellentmondásos csirkelábkampány akkor kezdődött, amikor az egyiptomi Egészségügyi és Népesedési Minisztérium Nemzeti Táplálkozási Intézete felhívta a figyelmet a csirkeláb fogyasztásának előnyeire. A csirkeláb jóval olcsóbban beszerezhető, mint a fehér és a vörös húsok, ugyanakkor fehérjében gazdag étel.

Az egyiptomi infláció alakulása év/év, 2022-től
 

Egyen mindenki csirkelábat

Egy csirkeláb 106 kalóriát tartalmaz. Ezzel összehasonlítva egy bőr nélküli csirkecomb 176 kalóriát. Az állami intézmény erre a gondolatmenetre felfűzve folytatta a csirkeláb fogyasztásának népszerűsítését. Elmondták, hogy a kollagénben gazdag testrész a fehérje mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a bőrszövetek helyreállításához és az izmok növekedéshez is.

A kampány azonban egyáltalán nem aratott sikert. Az egyiptomiaknak szóló felhívás, hogy egyenek sok csirkelábat, széles körű elégedetlenséget váltott ki az emberekből, sokan a közösségi médiában is hangot adtak nemtetszésüknek. Az emberek a kormányt okolják a magas élelmiszerárakért és a lakosság vásárlóerejének csökkenéséért egyaránt – adta hírül a CNN.

Grilled marinated chicken feet on BBQ
Egyiptom csirkeláb
Fotó: Shutterstock

Az egyiptomiak csalódottsága nem véletlen. A csirkelábakat a legolcsóbb húsárunak tartják az országban, bár ennek ára is megduplázódott, jelenleg egy kilója 20 egyiptomi fontba (245 forint) kerül. 

A csirkeláb és az ehhez hasonló élelmiszerek Egyiptomban a szegénység szimbólumának számítanak. 

A többség inkább hulladékként tekint a szárnyasok alsó végtagjaira. A közösségi oldalakon többen azzal viccelődtek, hogy a marhapata lesz a következő ajánlott ételük.

A helyi hatóságok szerint Egyiptom lakosságának mintegy 30 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. A Világbank 2019-es becslése szerint ugyanakkor az ország lakosságának csaknem 60 százaléka szegény vagy kiszolgáltatott.

Hogyan jutott idáig az ország?

Egyiptom a mögöttünk hagyott évtizedben több pénzügyi krízisen ment keresztül, emiatt arra kényszerült, hogy mentőcsomagokat kérjen olyan hitelezőktől, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Öböl-menti arab szövetségesek. A hitelfeltételek miatt azonban adósságspirálba került.

Az IMF szerint az idei GDP-arányos államadósság elérheti a 85,6 százalékot.

A gazdaság csődjéhez hozzájáruló tényezők közé tartozik a hadsereg túlsúlyos szerepe, illetve az, hogy hatalmas összegeket fordítanak olyan megaprojektekre, mint Afrika legmagasabb tornya vagy épp egy új főváros építése a sivatagban, amely a hatóságok szerint a Pentagonnál is nagyobb védelmi minisztériumnak ad majd otthont.

Egyptian cook Fathi grills chicken outside a restaurant in the Egyptian capital Cairo on June 21, 2016. - More than a billion people around the world are marking Ramadan this month, when Muslim faithful abstain from eating, drinking, smoking and having sex from dawn to dusk. Determined by the lunar hijri calendar, which has 11 days fewer than the solar Gregorian calendar, Ramadan shifts back every year. For the first time since 1983, in 2016 it falls at the same time as the longest days of the year. (Photo by KHALED DESOUKI / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY MARAM MAZEN
Egyiptom csirkeláb
Fotó: Khaled Desouki / AFP

Ráadásul Egyiptom gazdasága jelentős csapást szenvedett az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatti lezárások, majd az orosz–ukrán háború következtében, az ország csökkenő devizatartalékai és az emelkedő üzemanyagárak pedig felhajtották az inflációt.

Csak tetézte a baj, hogy a pandémia miatt a befektetők 2020-ban 20 milliárd dollárt vontak ki Egyiptomból, az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági válságban pedig szintén egy hasonló méretű kivonulás történt.

Csökkentek az élelmiszerárak a FAO szerint

A FAO világpiaci árindexe decemberben kismértékben csökkent, ami azt is jelenti, hogy a márciusi rekordszint óta immár kilencedik hónapja csökken a mutató értéke. Hazánkban emelkednek az élelmiszerárak.