Nemzetközi gazdaság

Négy északi ország kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből

Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró-szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből. Szerintük az IFJ nem lép fel elég keményen az oroszokkal szemben.

Finnország, Norvégia, Dánia és Izland újságíró-szervezete is kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből (IFJ), ennek okaként pedig a szervezetben folyó erkölcsileg romboló tevékenységet és az Ukrajna megszállt területein az orosz állami sajtónak dolgozók tagságának fenntartását nevezték meg – jelentette be keddi közleményében a finn tagság.

Journalists reporting from the war zone Two young journalists reporting from the war zone
újságíró
Négy északi ország kilép a Nemzetközi Újságíró-szövetségből az oroszok miatt.
Fotó: South Agency / Getty Images

A négy északi ország újságíró-szervezetei szerint az IFJ-t hosszú ideje antidemokratikus gyakorlatok és etikátlan pénzügyek jellemzik, és

azt is kifogásolták, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország állami médiájának újságírói továbbra is a szövetség tagjai lehetnek.

A nemzetközi szervezet – mely 146 ország mintegy 600 ezer újságíróját tömöríti – mindezt visszautasította, és az állításokat igaztalan, kártékony rágalomnak nevezte. Közölték, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága hivatalos eljárást kezdeményezett az orosz újságírói szervezet tagságának felfüggesztésére és kizárására, valamint hangsúlyozták, hogy a kiadásokat évente felülvizsgálják.

Hanne Aho, a finn újságírói szakszervezet elnöke a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy évek óta próbálják felhívni a figyelmet a szövetségen belüli problémákra.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy az IFJ szó nélkül tűrte, hogy az orosz újságíró-szövetség regionális szakmai szervezeteket hozott létre Ukrajna megszállt területein.

A kilépésüket kedden bejelentő tagországok emellett furcsállták, hogy a tavalyi évben tartott világkongresszusuknak épp Omán adott otthont. Nem csak azért tartották különösnek a választást, mert szerintük az Arab-félszigeten fekvő országban igen korlátozott a sajtószabadság, hanem mert a rendezvényre rendkívüli fényűzés volt jellemző, ami felkeltette a tiltakozó tagok gyanúját a kongresszus és a szervezet anyagi hátterét illetően.

Az IFJ a honlapján mind a pénzügyi, mind az eljárási vádakra igyekezett magyarázatot adni. Mint írják, a kongresszusok finanszírozásakor megszokott, hogy a házigazda ország a költségvetés túlnyomó részét – Omán esetében több mint 95 százalékát – fedezi.

A szervezet honlapján publikált közlemény szerint a IFJ semmilyen politikai nézőpont felé nem hajlik, így elutasítja az antidemokratikus működésre és korrupcióra utaló vádakat. A kommüniké szerint a szervezetet sokkal inkább az emberi jogok védelmében tett kollektív cselekvés ösztönzi.

Az IFJ irányelveit a kongresszus demokratikusan jelöli ki, a végrehajtásért pedig a megválasztott végrehajtó bizottság alá tartozó titkárság felel

– zárult a közlemény.

Kontinenst vált Oroszország

Az Európai Sakkszövetség arra számít, hogy Oroszország február 24-ig megszünteti tagságát, és átlép az Ázsiai Sakkszövetségbe.

 

 

Orszország IFJ újságíró
Kapcsolódó cikkek