Kísérleti projektet indítana az Európai Bizottság a tagállamokkal együttműködésben az európai digitális személyazonosítási tárcák tesztelésére. Ennek érdekében az EB várhatóan pénteken közzéteszi az ennek megvalósításához szükséges közös uniós eszköztár első változatát – ismertette az Európai Bizottság közleménye.

Conférence de presse sur l’identification électronique publique (e-ID) fiable et sécurisée
európai digitális személyazonosítási tárca
Az európai digitális személyazonosítási tárcák tesztelése az év első felében indulhat.
Fotó: Christophe Licoppe/EC – Audiovisual Service

A tervezett eszköztár kiegészíti a megbízható és biztonságos digitális személyazonossításról szóló korábbi uniós jogalkotási javaslatot, egyúttal ez lesz az első fontos lépés a digitális azonosítás és hitelesítés szilárd, közös szabványokon alapuló kereteinek létrehozása felé.

A szabályozás célja az lenne, hogy az területén magas szintű bizalmat építsen ki a digitális tranzakciók során.

Az eszköztárban meghatározott követelmények nem lesznek kötelező érvényűek a tagállamok számára mindaddig, ameddig a jogalkotók el nem fogadják az európai digitális személyazonosító tárcára vonatkozó végleges jogi kereteket.

Az Európai Bizottság a digitális programja keretében 50 millió euró értékben támogatja társfinanszírozással a nagyszabású kísérleti projektet.

A személyazonosítási tárca a tervek szerint magában foglalná a mobil vezetői engedélyt, az elektronikus egészségügyi okmányokat, a fizetési adatokat, valamint a szakmai képesítéseket.

A kísérleti projektek a tervek szerint 2023 első felében indulnak.

Az európai digitális személyazonosító irattárca biztonságos és kényelmes módot biztosít majd az európai polgárok és vállalkozások számára, hogy a digitális szolgáltatások igénybevételéhez szükséges esetekben a telefonjuk segítségével egy gombnyomással azonosíthassák magukat. A tervek szerint biztonságosan tárolhatják és használhatják majd az adatokat mindenféle szolgáltatáshoz, például a reptéri bejelentkezéshez, autóbérléshez, bankszámlanyitáshoz vagy a nagy online platformokon való bejelentkezéskor – zárult az Európai Bizottság kommünikéje.

Megszűnik a magyar védettségi igazolvány

Akinek van védettségi igazolványa, az megtarthatja, és a QR-kódjáról elérhető marad az uniós digitális Covid-igazolvány is.