Extra

Megszűnik a magyar védettségi igazolvány

Akinek van védettségi igazolványa, az megtarthatja, és a QR-kódjáról elérhető marad az uniós digitális Covid-igazolvány is.

Mivel a járványügyi helyzet nem indokolja a védettség igazolását, korlátozások sincsenek hatályban, és a védettségi igazolvány nemzetközi összefüggésben kiváltható, indokolt a koronavírus elleni védettséget igazoló igazolvány megszüntetése – olvasható a Kormany.hu oldalon megjelent kormányrendelet indoklásában.  

Budapest, 2021. március 19.Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Budapest, 2021. március 19.
Névre kiállított, személyes azonosító adatokat és az oltás idejét tartalmazó védettségi igazolvány. A hatósági igazolvány plasztikkártya, amely tanúsítja, hogy tulajdonosát beoltották a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinával és védettnek tekinthető.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László

A rendelet szerint eddig kiállított védettségi igazolvány a polgárok birtokában marad, 

azokban az országokban továbbra is felhasználható, amelyekkel erről Magyarország megállapodott. 

Szintén elérhető marad az a lehetőség, hogy a védettségi igazolvány QR-kódjáról az emberek az uniós digitális Covid-igazolványt elérjék. Nincs változás abban sem, hogy a különböző applikációboltokban elérhető alkalmazás útján a digitális Covid-igazolványt is el lehessen érni.  

Az uniós Covid-igazolványok használatáról szóló uniós jogszabály érvényessége elvileg tavaly június 30-án járt volna le. Az Európai Parlament döntése értelmében azonban az intézkedést meghosszabbították. A jogszabály szerint az Európai Bizottságnak hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelnie kell, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e, és továbbra is arányos-e. A képviselők hangsúlyozták: a rendelet alkalmazási időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie, és amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hatályon kívül kell helyezni.

A járvány tartósan kedvező lefolyására tekintettel a járvány intenzív szakaszára létrehozott Koronavirus.gov.hu honlap január 1-jén megszűnt. A járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás az MTI-n keresztül érhető el a sajtó számára. 

 

COVID-19 koronavírus védettségi igazolvány
Kapcsolódó cikkek