India 13 százalékkal, közel 72,6 milliárd dollárra (26 300 milliárd forint) tervezi megnövelni védelmi költségvetését a 2023-24-es pénzügyi évben - közölte szerdán Nirmala Szitharaman pénzügyminiszter.

NEW DELHI, INDIA - JANUARY 28: Marching bands from the Indian Army, Navy and Air Force performing live during full dress rehearsals for the upcoming Beating Retreat ceremony, at Vijay Chowk on January 28, 2023 in New Delhi, India. The four-day long Republic Day celebrations culminate with the Beating the Retreat ceremony which marks the return of the Army to the barracks.
India haderő védelmi költségvetés
India is komoly haderőfejlesztésbe kezd.
Fotó:  Raj K Raj/Hindustan Times via Getty Images

A tárcavezető bemutatta a pénzügyi évre tervezett teljes költségvetés tervezetét,

 

amely 550 milliárd dolláros kiadást tartalmaz.

 

A 72,6 milliárd dolláros védelmi költségvetésen belül a tárca 19,9 milliárd dollárt (7100 milliárd forint) különített el beruházásokra, ennek keretein belül India új fegyvereket, vadászgépeket és hadihajókat is vásárol. A kormány 33,8 milliárd dollárt (12,1 ezermilliárd forint) fordít bérekre, a nyugalmazott katonák nyugdíjának emelésére és egyéb, a hadsereget érintő költségekre.

Közel 3 milliárd dollárt (1070 milliárd forint) terveznek elkölteni a haditengerészeti flotta bővítésére, valamint további 7 milliárd dollárt (2500 milliárd forint) a légierő fejlesztésére.

Nirmala Szitharaman felülvizsgálta a jelenlegi időszakra vonatkozó védelmi költségvetést is, és a márciusban véget érő pénzügyi év kiadásait 64,2 milliárd dollárról (22 900 milliárd forint) 71,5 milliárd dollárra (25 500 milliárd forint) módosította.

Narendra Modi kormánya az utóbbi években növelte a hadsereg modernizálására szánt kiadásokat, és – főleg a két vitatott határ mentén állomásozó erők ellátása érdekében - kiemelte kormánya elkötelezettségét a hazai termelés fellendítése mellett. Az 1,38 millió fős indiai hadsereg nagy része a kínai és pakisztáni határ menti régiókban teljesít szolgálatot.

Az új pénzügyi évben tervezett beruházások kiemelten érintik a kínai határ mentén húzódó utak és a vadászgépállomány bővítését is.

A védelmi költségvetés tervezett növelése indokolt, de nem elegendő a hadsereg modernizációs igényeihez mérten

– jelentette ki Laxman Behera, az Újdelhiben lévő, állami finanszírozású Dzsavaharlal Nehru Egyetemen dolgozó védelmi szakértő. Úgy vélte, hogy Indiának a Kínával szembeni feszültség növekedését látva még többet kellene elkülönítenie védelemre.

A fegyveres erők költségvetésének növelése megfelel a terveknek, de kevesebb, mint amennyit a hadsereg modernizálása érdekében kértek

– nyilatkozta a védelmi minisztérium beszerzésekért felelős korábbi pénzügyi tanácsadója, Amit Cowshish is.

Az éves védelmi költségvetés Indiában a teljes két százalékát teszi ki, de így is lényegesen kevesebb, mint Kína 230 milliárd dolláros (82 100 milliárd forint) büdzséje a 2022-es pénzügyi évben. Újdelhi szerint a kínai fegyverkezés veszélyt jelent India mellett Japánra is.

India és Kína egy 3500 kilométeres határvonalon osztozik, amely miatt az 1950-es évek óta többször konfliktusba kerültek,

1962-ben háborút is vívtak. A szintén határkonfliktus miatt 2020-ban kialakult összetűzés során legalább 24 ember vesztette életét, azonban a diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően gyorsan enyhült a két ország közötti feszültség.

Születőben az új világrend: újraosztják a lapokat, a németek rendre alsót húznak

A régi recsegve-ropogva omlik össze, az új világrend meg még nem mutatja az igazi kontúrjait. Új megastruktúrák és hivatalos szövetségeken túlmutató vagy azok mellett létező, gazdasági érdekeken alapuló helyi csoportosulások jönnek létre.