A Westgate Group 2017 tavaszán kezdte meg Dalmácia első felhőkarcolójának építését Split nyugati részén. Az eredetileg 75 méteresre tervezett toronyházban egy 200 szobás luxusszálloda, irodák, néhány luxuslakás és egy kilátó is helyet kapott volna, de idő közben az amerikai hátterű befektető újabb emeletek építésére kért és kapott engedélyt az akkori városvezetéstől. Az így már 115 méter magasra nőtt ingatlan felső szintjeit is áttervezték és kilátó helyett egy gépházat telepítettek a tetejére. Ezzel a Dalmatia Tower lett Horvátország legmagasabb épülete. 

Dalmatia Tower
A Dalmatia Tower Splitben - elismerték a szabálytalan építkezést

Az építkezés jó ütemben haladt, a szerkezet tavaly nyáron elkészült, idén májusra pedig már a belső munkálatokat is befejezik, annak érdekében, hogy a szálloda első vendégei már a nyáron beköltözhessenek lakosztályaikba. 

A 80 millió euró értékű beruházás viszont úgy tűnik mégis zsákutcába futhat, 

az építkezés során ugyanis az objektum legfelső szintjére telepített szerkezetek, köztük egy adótorony 20 méterrel túl lóg az engedélyezett 115 méteres magasságon, ezért a 2021-ben megválasztott új városvezetés nem hajlandó használatbavételi engedélyt adni a létesítménynek. Szerintük a település építési szabályzata világosan kimondja, hogy a tervekben szerepelő magasságtól legfeljebb 30 centiméterrel lehet eltérni, a toronyház esetében viszont 20 méterről van szó. Ivan Puljak polgármester szerint az eredtileg tervezett magasságánál igy is sokkal nagyobb a felhőkarcoló, ami így rontja a történelmi város összképét, ezért csak akkor hajlandóak megadni a szükséges engedélyeket, ha lebontják a túlnyúló részeket.

Zágráb segíthet

Az építést vezető mérnök a Slobodna Dalmacija című lapnak nyilatkozva beismerte, hogy illegálisan építkeztek, de szerinte a törvény lehetőséget biztosít a túllógó részek utólagos engedélyeztetésre is, ezért értetlenül állnak a kialakult helyzethez. A Westgate Group ezért az építésügyi minisztériumhoz fordultak segítségért. A tárca azt ígérte, hogy kivizsgálják az esetet és ha mindent rendben találnak, felülbírálják a városi döntést és megadják a szükséges engedélyeket. Horvátországban egyébként gyakori, hogy az emberek illegálisan építkeznek,  de arra, hogy egy ekkora építmény papírjaival gondok lennének ez idáig még nem volt példa.