A legkézenfekvőbb útvonal a korlátozó intézkedések kijátszására Kínán keresztül vezet. A Mennyei Birodalomból tulajdonképpen mindent meg tud szerezni, amihez a szankciók miatt nem jut hozzá Moszkva, beleértve a csipeket is. Peking és Tajvan között a gazdasági-technológiai kapcsolatok olyan szorosak, hogy a látványos katonai akciók, a kontrollált repülési övezet légi megsértői sem tudják ezeket lényegesen gyengíteni. Kína maga is alkalmazza a szankciók kijátszásának módszereit, hiszen az USA-val vívott gazdasági harc erre rákényszeríti. 

New Sanctions against the Russian economy. Pliers with USA flag squeezed the ruble with Russian flag, the ruble exchange rate against the  New Sanctions against the Russian economy. Pliers with USA flag squeezed the ruble with Russian flag, the ruble exchange rate against the dollar
Fotó: Evgenii Mitroshin / GettyImage

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megvizsgálta a hivatalos külkereskedelmi adatokat. Oroszország és az EU, Nagy-Britannia, valamint az USA közti kereskedelem, kiváltképpen a nyugati export, a szankciók miatt drámaian lecsökkent 2022 márciusa, az Ukrajna elleni támadás után. Ugyanakkor a Nyugat kivitele Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán irányába erősen felfutott - áll az EBRD . Az EBRD erről a minap publikált "Az eurázsiai kerülőút: az Oroszországgal folytatott kereskedelem a Kaukázuson és Közép-Ázsián keresztül bonyolódik le, (The Eurasian roundabout: Trade flows into Russia through the Caucasus and Central Asia) című elemzésében.  

A tanulmány szerint „jelentős változásokat okozott a háború a regionális kereskedelmi modellekben. A nyugati demokráciák közvetlen exportja Oroszországba drámai visszaesést mutatott. Ugyanakkor felvirágzott a közvetítő kereskedelem. 

Megnőtt a nyugati kivitel a kaukázusi és a közép-ázsiai országokba, s ezzel párhuzamosan bővült ezen országok exportja Oroszországba.”

 A nemzetközi szervezet szerint a megfigyelt kivitelnövekedés a Kaukázusból és Közép-Ázsiából első sorban a szankcionált árukat és az ezekhez hasonló cikkeket érintette. 

Kis piros zászlók

A nehézkes Európával szemben gyors, gyakorlatias, jó szervező amerikaiak felmérték, hogy a szankciók meghozatalával egyenértékű, ha nem fontosabb azok betartatása. Az amerikai kereskedelmi, igazságügyi és pénzügyi tárca március elején hármas jegyzékben (Tri-Seal Compliance Note - TSCN) gyűjtötte ki azokat az eseteket, amelyeket vélhetően le kell inteni a kis piros zászlókkal – mert ellentétesek a washingtoni pénzügyminisztérium által Oroszország ellen meghozott szankciókkal.   

Néhány, fokozott figyelemre intő jel a TSCN-ből: 

  • ha a vásárló vonakodik megjelölni az áru végcélját, nem hajlandó kitölteni a végfelhasználóról szóló dokumentumot, 
  • ha gyanús, kétes cégeket, pénzintézeteket von be az áru ellenértéke kifizetésénél, a nemzetközi átutalásoknál, 
  • ha a vevő elzárkózik a megvásárolt berendezés helyszíni üzembe helyezésétől, a további műszaki szerviztől, 
  • ha gyanús eltérések vannak a vevő IP-címe és a rendeltetési helye között, 
  • ha máshonnan érkezik be az áru ellenértéke, mint amely ország végfelhasználóként be van jelentve, 
  • ha a szállítási útvonal érinti Kínát (Hongkongot vagy Makaót), Törökországot, Örményországot, Üzbegisztánt. 

Olajjal egyszerű

Különösen nyugtalanító, hogy a szankciók kijátszása a „harmadik országok” részéről a hivatalos állami gazdaságpolitika megtűrt (titokban tán támogatott is) részévé vált. Az elsősorban energiahordozó (kőolaj-, és származékai) szektorban a szankciók kijátszása még egyszerűbb. 

Moszkva tanulmányozta és szinte egy az egyben átvette a hosszú évek óta hasonló helyzetű, és a szankciók kijátszását magas szintre fejlesztő Teherán gyakorlatát. 

Így például az érintett tankhajók a nyílt tengeren egymás mellé állnak és rugalmas csöveken átszivattyúzzák a szankcionált olajat az embargó-semleges „harmadik országok” hajóira, amelyek, immáron meghamisított fuvarlevelekkel, "legálisan" viszik tovább a tiltott rakományt. 

The Liberian-flagged oil tanker Ice Energy (L) transfers crude oil from the Russian-flagged oil tanker Lana (R) (former Pegas), off the shore of Karystos, on the Island of Evia, on May 29, 2022. - Greece will send Iranian oil from a seized Russian-flagged tanker to the United States at the request of the US judiciary, Greek port police said Wednesday, a decision that angered Tehran. Last month the Greek authorities seized the Pegas, which was said to have been heading to the Marmara terminal in Turkey. The authorities seized the ship in accordance with EU sanctions introduced after Russia invaded Ukraine in February. (Photo by Angelos Tzortzinis / AFP)
Az Ice Emergency nevű, libériai zászló alatt hajózó tankerbe szivattyúznak át olajat az orosz Lana tankerből
Fotó: ANGELOS TZORTZINIS

Így lesz az orosz olajból iraki vagy szaúd-arábiai olaj. A szankciók megtartását a nyílt tengeren esetleg ellenőrző nyugati (hadi)hajóknak nincsenek olyan eszközei, amelyekkel kideríthetnék, hogy a tartályokban nem a fuvarlevélen szereplő emirátusokbeli Umm Lulu, Arab Light vagy Kuwait Export Blend, hanem Urals oroszországi olajkeverék van. 

A szankciók kijátszása elleni nemzetközi küzdelmet nemrég össze próbálták kötni a környezetvédelmi előírások tengeri megsértőivel szembeni harccal.

 Tökéletesítették a korábban létrehozott PurpleTRAC rendszert, amelynek szoftveres része ellenőrzi, hogy az adott (tengeri) szállítási cég valamennyi hajója megtartja-e a környezetvédelmi előírásokat. A rendszert nemrég – a szankciók kijátszói elleni fellépés jegyében – kiegészítették egy fuvarlevél vizsgáló szekcióval. Ennek célja a hamisított fuvarlevelek, a szankciósértő ügyletek kiszűrése.